Πώς επηρεάζονται δάνεια και δανειολήπτες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της μακροχρόνιας ρευστότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης, που θα φθάνει σε πρώτη φάση τα 400 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ο δανεισμός από αυτές προς τα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια) και τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται «στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO), θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 –, δάνεια 4ετούς διάρκειας που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους στις 30 Απριλίου 2014 στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά. Ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλες οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά έως και το τριπλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά) που υπερβαίνει έναν ορισμένο δείκτη αναφοράς. Ο δείκτης αναφοράς θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό κάθε τράπεζας στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Ο καθαρός δανεισμός θα μετράται ως το υπόλοιπο των νέων χορηγήσεων δανείων μείον τις εξοφλήσεις δανείων. Οι πωλήσεις δανείων, όπως και οι τιτλοποιήσεις και διαγραφές του δεν επηρεάζουν το μέτρο του καθαρού δανεισμού.Το επιτόκιο για τα στοχευμένα αυτά δάνεια θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους και θα είναι ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας).Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα υπάρχει ένας αριθμός προβλέψεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά το ύψος των δανείων τους προς την πραγματική οικονομία, θα καλούνται να επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πώς μεταφράζονται στην καθημερινότητα μας τα νέα δεδομένα
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρώνουν χαμηλότερες δόσεις από τον επόμενο κιόλας μήνα, μετά την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει εκ νέου το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 0,15% από 0,25%.
Στους άμεσα κερδισμένους περιλαμβάνονται:
Όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤΟι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια σε επιτόκιο ΕΚΤΌσοι έχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο Euribor, που ακολουθεί την πτωτική τάση του επιτοκίου της ΕΚΤΣε σύντομο χρονικό διάστημα η μείωση αναμένεται να περάσει και στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΚΤ: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες
Tο ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό…
Επιτόκια: Αυξήθηκαν στα δάνεια τον Σεπτέμβριο - Αμετάβλητα στις καταθέσεις
Στο 4,18% η ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων και δανείων
Αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια το 3ο τρίμηνο - Μειώθηκαν τα στεγαστικά
Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ έγιναν πιο χαλαροί ως ένα βαθμό
Ερευνα ΕΚΤ: Ακριβότερες κατοικίες βλέπουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος στους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν στο 1,1%, αμετάβλητες από…
Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ για τα επιτόκια - Τα πέντε ερωτήματα των αγορών
Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη παραμένουν αβέβαιοι καθώς αναμένονται οι επιπτώσεις των…
Σε διαφορετική τροχιά ΕΚΤ και Fed για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα
Οικονομολόγοι και αγορές χρήματος συμφωνούν με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ
Αύξηση 3,2% του κύκλου εργασιών καταλυμάτων το γ’ τρίμηνο – Κατά 1,7% υποχώρησε η εστίαση
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Ποιοι φόροι έφεραν στο ταμείο 59,2 δισ. στο 10μηνο - Στα 10,2 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Tα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 10μηνο
Πιερρακάκης: «Θέλουμε και άλλες επενδύσεις από τη Γερμανία - H Ελλάδα σε σταθερά ανοδική πορεία»
«Στόχος μας είναι να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μισθούς και εισοδήματα»
Η ανοδική πορεία του ελληνικού αξιόχρεου - Κάλυψε τη μεγαλύτερη απόσταση από την κατηγορία Α
Ανέβηκε τέσσερα σκαλοπάτια από το 2019
Ενίσχυση 3,2 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες αγρότες και ένστολους τo 2026 - Ολα τα μέτρα
Κίνητρα για να ανοίξουν «κλειστά» σπίτια
ΤτΕ: Μείωση 3,6% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το Σεπτέμβριο - Πλεόνασμα 17,48 δισ. ευρώ στο 9μηνο
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Σεπτέμβριο του 2025 διαμορφώθηκε σε 5.680,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά…
Αύξηση 3% στον τζίρο του λιανεμπορίου το γ' τρίμηνο του 2025
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό από 1η Δεκεμβρίου - Τι αλλάζει με πληρωμές, αποδείξεις και ελέγχους
Πώς θα εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου
Δανειακή στρατηγική του Δημοσίου: Αυξημένος δανεισμός και πρόωρη αποπληρωμή χρέους το 2026
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα φθάσει τα 12,7 δισ. ευρώ
Οι αλλαγές που έρχονται σε φόρους, μισθούς, συντάξεις - Τι προβλέπεται για στεγαστικό και επενδύσεις
Αναλυτικά όλες οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις που θα έρθουν από τον προϋπολογισμό του 2026
Βιομηχανία: «Άλμα» 13,4% για τον δείκτη κύκλου εργασιών τον Σεπτέμβριο
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης «εκτινάχθηκε» κατά 24,1%.
26/11/2025 00:02
Στο Euronext Athens η UniSystems;
26/11/2025 00:01
Το 5 επί 5 του Ανδρέα Σιάμισιη
25/11/2025 18:25
ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 361,3 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 6,3% και EBITDA €612,6 εκατ. το εννεάμηνο
25/11/2025 17:28