Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες για Ελλάδα

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες για Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας» παραδέχεται για μια ακόμη φορά η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναγνωρίζει μεν ότι η Ευρώπη ανακάμπτει, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο «παραπλανητικής ασφάλειας» λόγω της πτώσης στις τιμώές των ομολόγων. Τονίζει ακόμη ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ.


«Ορισμένες χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα προγράμματα βοήθειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε και ότι η αποστολή μας πέτυχε» τονίζει η Κρ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και επισημαίνει ότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ό,τι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.
«Επιπλέον, τα συνεχώς χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού φέρνουν περαιτέρω κινδύνους. Γι' αυτό η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη» τονίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι αγορές στην Ευρώπη έχουν ηρεμήσει μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επισημαίνει: «Σε μια υπερβολή των αγορών ακολουθεί, κατά κανόνα, διόρθωση των αγορών. Πρέπει όμως κανείς να διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα τα spreads για κάποια ομόλογα της ευρωζώνης έπεσαν απίστευτα γρήγορα».
«Θα ήταν ωραίο εάν οι αγορές έχουν δίκιο με την παρούσα εκτίμησή τους ότι οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και ότι τα spreads είναι για σωστό λόγο τόσο χαμηλά» σημειώνει. Ωστόσο χωρίς να δηλώνει δύσπιστη, δηλώνει πάντως «τουλάχιστον επιφυλακτική», και συνεχίζει: «Το ΔΝΤ επικεντρώνει την προσοχή του στις αναλύσεις του, κυρίως στις δομικές βάσεις μιας χώρας. Πριν καταλήξουμε σε θετική εκτίμηση, πρέπει τα θεμελιώδη στοιχεία να πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση για ένα μεγαλύτερο διάστημα. Για τις αγορές αρκεί προφανώς ήδη μια πρώτη εντύπωση. Ελπίζω ότι στη θετική εκτίμηση των αγορών δεν βρίσκεται πολύ μεγάλη υπερβολή. Το γεγονός είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι καθησύχασε με διάρκεια τις αγορές με τη γενναιόδωρη υπόσχεσή του. Βρήκε με πολύ επιδέξιο τρόπο τα σωστά λόγια, τη σωστή στιγμή. Ούτε μία λέξη δεν ήταν τυχαία».
Η Κρ. Λαγκάρντ προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «παραπλανητική ασφάλεια» στην ευρωζώνη, λόγω του ότι οι τιμές ομολόγων για χώρες υπό κρίση έχουν πέσει, η οποία, τονίζει, «θα μπορούσε να καταλήξει σε απογοήτευση».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες εξοικονόμησης των χωρών υπό κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει: «Κατά τη δική μας εντύπωση, σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση των προϋπολογισμών, βρίσκονται στην Ευρώπη όλες οι χώρες σε καλό δρόμο. Ακόμη και εάν δεν μπορεί ο καθένας να επιδείξει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, ο ρυθμός είναι σωστός». Προσθέτει ότι «προπάντων πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στις αγορές εργασίας».
Οι συντάκτες ερωτούν την Κρ. Λαγκάρντ εάν τελικά το σωστό φάρμακο για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας ή τα πακέτα ανάπτυξης και εάν το ΔΝΤ έχει βρει μια καθαρή γραμμή. «Ναι, υπάρχει καθαρή γραμμή. Είναι σωστό ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, π.χ. στην Ελλάδα. Και γι' αυτό δεχτήκαμε και κριτική. Ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Έτσι στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές» απαντά και προσθέτει:
«Είμαι σίγουρη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και βήματα φιλικά προς την ανάπτυξη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Αυτό δεν είναι εύκολη θέση, αλλά οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν μια σημαντική μείωση του χρέους τους, εάν θέλουν να χτίσουν πάλι εμπιστοσύνη στις αγορές. Πρέπει εν τέλει να δει κάθε χώρα προσεκτικά και να σκεφτεί καλά με ποιο ρυθμό θα μειωθεί το χρέος. Γι' αυτό δεν υπάρχει ένα φάρμακο για χώρες υπό κρίση».
Σε ό,τι αφορά τη «σωστή δόση» η Κρ. Λαγκάρντ τονίζει ότι «πολύ αποφασιστικό είναι πόσο μεγάλη είναι η πίεση των αγορών σε μια συγκεκριμένη χώρα» και αναφέρει: «Μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν καθόλου χρήματα από τις αγορές, δεν έχει την πολυτέλεια να προωθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση με μικρά βήματα. Αυτή ήταν η περίπτωση ειδικά στην Ελλάδα. Και η Πορτογαλία έπρεπε να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν ήταν τόσο εκτενείς όπως στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν τόσο κακή. Το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ισπανία δεν ήταν τόσο σκληρό, διότι η πίεση των αγορών ήταν μικρότεη».
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες που τη θέλουν να επιστρέφει στη γαλλική πολιτική ή ακόμη και ως πρόεδρος της Κομισιόν, η Κρ. Λαγκάρντ τονίζει ότι η δουλειά της είναι στο ΔΝΤ και κάνει λόγο για φήμες χωρίς βάση. Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μόνο για το αξίωμα του Πάπα δεν με έχουν ακόμη αναφέρει» και τονίζει ότι αισθάνεται πολύ καλά στη σημερινή της θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ