«Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο η Ελλάδα»

«Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο η Ελλάδα»
«Στην παρούσα φάση δεν διακρίνω την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Όποιος κάνει λόγο για επιτυχίες θα πρέπει να τις αποδεικνύει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild.


Στρέφοντας το βλέμμα του στο γαλλικό αίτημα για τεχνητή μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές της Γαλλίας, ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός δηλώνει αντίθετος και τονίζει:
«Πρόκειται για λάθος. Το ευρώ θα πρέπει να παραμείνει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα. Το έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο κατά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος και αυτό δεν αλλάζει. Είμαι ενάντια στην χειραγώγηση της ισοτιμίας του ευρώ για προφανείς πολιτικούς λόγους. Το ευρώ δεν επιτρέπεται να καταστεί ασταθές νόμισμα».
Όπως υπογραμμίζει ο συντηρητικός πολιτικός, η Γαλλία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αποφύγει την οικονομική σταθεροποίηση. «Η Γερμανία αλλά και οι χώρες της κρίσης Ιρλανδία και Πορτογαλία πέτυχαν στο πεδίο αυτό. Ενδεχόμενη αποκήρυξη του σταθερού ευρώ θα ήταν ένα ιστορικό λάθος. Απευθύνω έκκληση στην ΕΚΤ να αντισταθεί σε αυτόν τον πειρασμό», τονίζει ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Βέτο για το Βερολίνο στο διευθυντήριο της ΕΚΤ

Στην ερώτηση της Bild εάν είναι επαρκής η επιρροή της Γερμανίας στην ΕΚΤ, ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός παραδέχεται ότι τον ανησυχεί το θέμα αυτό και διευκρινίζει: «Με δεδομένο το οικονομικό και νομισματικό βάρος της Γερμανίας, χρειαζόμαστε σε θεμελιώδη ζητήματα το δικαίωμα του βέτο».
Αυστηρός εμφανίζεται ο Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά τα κριτήρια σταθερότητας και τις ποινές για χώρες με μεγάλα ελλείμματα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι «έχουν γίνει πολλά, τα οποία και θα πρέπει να εφαρμοσθούν με συνέπεια στο πεδίο αυτό. «Το αίτημά μου προς την Κομισιόν είναι να μην νοθεύσει τα κριτήρια σταθερότητας του ευρώ. Η Κομισιόν θα πρέπει να προσέξει με αυστηρότητα την τήρηση αυτών των κριτηρίων από όλες τις χώρες», εξηγεί.
Ο συντηρητικός πολιτικός τάσσεται κατά της διεύρυνσης της ΕΕ και της ευρωζώνης τα επόμενα 5 χρόνια. «Ζητούμενο είναι τώρα να υπερασπιστούμε την σταθερότητα του ευρώ και να διατηρήσουμε την ικανότητα δράσης της Ευρώπης. Καμία νέα ένταξη, κανένα πείραμα», τονίζει ο Χορστ Ζεεχόφερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ