Νέο αδιέξοδο με τρόικα για τον φόρο ακινήτων

Νέο αδιέξοδο με τρόικα για τον φόρο ακινήτων
Οι δανειστές προσθέτουν 150 εκατ. ευρώ στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για "τρύπα" 250 εκατ. και ανεβάζουν το "κενό" τα 400 εκατ. ευρώ

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ολόκληρη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού
Όπισθεν ολοταχώς, αντί για επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μετά από ενάμισι χρόνο διαβουλεύσεων για τον νέο φόρο ακινήτων, η ομάδα Τόμσεν έδειξε στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν δέχεται τα σχέδια για τον νέο φόρο ακινήτων, σε μία από τις δυσκολότερες συναντήσεις με την Τρόικα μέχρι σήμερα. Για τις εξελίξεις αυτές ο κ.Στουρνάρας ενημερώνει αυτήν την ώρα τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το protothema, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου «υπάρχει "φασόλι" για τον φόρο ακινήτων από την Τρόικα», ανεβάζοντας την «τρύπα» επιπλέον των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών υπολογίζουν επιπλέον υστέρηση 150 εκατ. ευρώ, πέραν της κυβερνητικής εκτίμησης για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στο φόρο. Η Τρόικα δεν έχει πάντως ακόμα κάνει δεκτό ότι εκείνα τα 250 εκατ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από ισόποση περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ολόκληρη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν ξεπερνά τα 1,3 δισ. (από 500-800 εκατ. που υποστήριζε νωρίτερα) ενώ η Τρόικα δεν «πέφτει» ακόμα κάτω από τα 1,5 δισ. ευρώ και ανεβάζει και άλλο τις αξιώσεις της.

Πάντως στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο ίδιος παράγοντας, είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες
δράσεις.

«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ από τον... Μάρτιο

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και φέρνει την εκκαθάρισή του αρκετά νωρίτερα μέσα…