Πως οι ΗΠΑ γλίτωσαν στο παραπέντε το δημοσιονομικό χάος

Πως οι ΗΠΑ γλίτωσαν στο παραπέντε το δημοσιονομικό χάος
Yπεγράφη τελικά από τον αμερικανό πρόεδρο Obama η νομοθεσία η οποία επιτρέπει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου, και αποτρέπει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Την ύστατη στιγμή, αργά χθες το βράδυ, υπερψήφισαν Βουλή και Γερουσία τη συμφωνία για ενδιάμεση λύση στο διπλό πρόβλημα του ορίου δανεισμού και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Eιδικότερα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία αφορά τόσο την αύξηση του ορίου χρέους, όσο και την χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, το Κογκρέσο αναμένεται να στηρίξει την πρόταση της Γερουσίας, η οποία σκιαγραφείται ως εξής:
- Χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Ιανουαρίου
- Διατήρηση των δαπανών στα προϋπάρχοντα επίπεδα
- Αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου
- Έως τις 13 Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για έναν μακροπρόθεσμο πλάνο

Πάντως το shutdown, ήτοι το λουκέτο στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αποδείχτηκε Eξαιρετικά επώδυνο για την αμερικανική οικονομία.
"Το shutdown στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα... κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων να κάνουν φτερά από την αμερικανική οικονομία μέσα σε 16 ημέρες", αναφέρει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, την οποία δημοσιοποίησε λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικών για την αύξηση του ορίου του χρέους.
Όπως υποστηρίζει ο οίκος Standard and Poor's, η απώλεια κεφαλαίων ύψους 24 δισ. ευρώ ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 0,6% του αμερικανικού ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ από τον... Μάρτιο

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και φέρνει την εκκαθάρισή του αρκετά νωρίτερα μέσα…