Κωστής Χατζηδάκης στο Delphi Forum: 870 εκατ. ευρώ ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2025

Κωστής Χατζηδάκης στο Delphi Forum: 870 εκατ. ευρώ ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2025

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τέλους επιτηδεύματος, μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, αύξηση συντάξεων

Τις παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 αξίας περίπου 870 εκατομμυρίων ευρώ περιέγραψε μιλώντας από το Συνέδριο των Δελφών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τον Απρίλιο ξέρουμε «με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε ήδη για το 2025, νομίζω αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο το οποίο δουλεύει συστηματικά», αλλά και «λαμβάνει υπόψη του τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται σε ένα ύψος της τάξεως του 2,1% για το 2025.

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Θα μείνουμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, στην προσπάθεια για μία καλύτερη οικονομία. Θα σας πω όσα μπορώ να πω, που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Τι θα έχει ο προϋπολογισμός του 2025:

  1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ
  2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ
  3. Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ
  4. Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ
  5. Αύξηση των συντάξεων, κόστους 400 εκατ. ευρώ
  6. Αναστολή ΦΠΑ στις υποδομές

Όλα αυτά είναι μέτρα ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ».

«Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι σε μία γυάλα και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχοντας περάσει την κρίση του κορονοϊού λόγω του οποίου είχαμε μία σοβαρή ύφεση, έχοντας περάσει και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να τα κρατάς για δύσκολες χρονιές, ώστε να έχουμε στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Έως τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, κάνοντας μία συντηρητική διαχείριση όσον αφορά στις προβλέψεις και προσπαθούμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Αυτή είναι η λογική μας, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος νοικοκύρης», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με βάση τις νέες υποχρεώσις μας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, «θα πρέπει να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της όπως έχουμε κάνει έως τώρα. να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, για τις δύσκολες χρονιές ή στιγμές, προς στήριξη των ευάλωτων».

Αναφερόμενους στη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να ενισχύσουμε τις εισαγωγές, αλλά τον δυναμισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σύμμαχός μας έιναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ». όσον αφορά την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, δίνονται κίνητρα για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ υπάρχει αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, και κυρίως των ΑΞΕ όπου καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας, αν και παραμένει το επενδυτικό κενό, όπως πρόσθεσε ο υπουργός. Αναφέρθηκε δε στις ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά στις εξαγωγές κλάδων όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι ΑΠΕ και ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ενώ μεγάλη συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι κλάδοι ναυτιλίας και τουρισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης νέο νομοσχέδιο με έμφαση στην ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και την καινοτομία.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι ήδη τρέχουν 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, από τα POS έως τη μάχη κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Από το 2023 καταφέραμε να συλλέξουμε μισό δισ. ευρώ παραπάνω από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα IRIS που παρέχει μηδενικές χρεώσεις για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πολύ χαμηλές χρειώσεις για χρήση των επαγγελματιών και κάλεσε τους πολίτες να το χρησιμοποιούν.

Αναφερόμενος στις υψηλές χρεώσεις του POS ειδικά για μικρές συναλλαγές ο κ. Χατζηδάκης προανήγγηλε ότι εάν δεν αποδώσουν οι συζητήσεις που έιναι σε εξέλιξη για τη μείωση του κόστους, τότε η κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση σχετικά με τον πήχη που βάζει η ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η ΝΔ τα πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις και υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία για το ποια θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες και ότι το αποτέλεσμα της κάλπης παράγει πολιτικά μηνύματα άρα να δουν οι πολίτες τι μήνυμα θα εκπέμψουν για την οικονομία και τη συνέχιση της πετυχημένης πορείας που έχει η χώρα έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ