ΟΟΣΑ: "Βλέπει" ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024 και χώρο για μέτρα στήριξης - Οι συστάσεις

ΟΟΣΑ: "Βλέπει" ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2024 και χώρο για μέτρα στήριξης - Οι συστάσεις

Τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα και η άρση των επιδοτήσεων της ενέργειας και των τροφίμων, δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό χώρο για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις

Ανάπτυξη 2% για το 2024 και 2,4% για το 2025 περιμένει για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας ότι η κατανάλωση θα επιταχυνθεί, καθώς η μείωση του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ο οργανισμός τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο σύστημα δικαιοσύνης, αλλά και να βελτιώσει τις δεξιότητες. Επίσης, σημειώνει την ανάγκη προσαρμογής της χώρας σε ένα πιο θερμό κλίμα, μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικής κάλυψης σε όλα τα κτίρια. Σημειώνει, πάντως, ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης.

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή, με την ιδιωτική κατανάλωση να στηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης και τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Η γρήγορη μείωση της ανεργίας συμβάλλει στην αύξηση των μισθών, ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται και οι πραγματικές επενδύσεις αυξάνονται, παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει επιβραδύνει την αύξηση των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντισταθμίζει εν μέρει τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Ο κίνδυνος διατάραξης των προμηθειών ενέργειας έχει περιοριστεί και οι τιμές της ενέργειας ήταν τον Οκτώβριο κατά 22% χαμηλότερες από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2022. Όμως, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 10,3% από τις αρχές του έτους.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού πηγαίνουν καλά, αλλά οι εξαγωγές προϊόντων έχουν μειωθεί κατά 15%.

Ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα από 1,1% το 2023 στο 2,1% το 2025, με το χρέος να μειώνεται από το 163% το 2023 στο 152% το 2025.

Τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα και η άρση των επιδοτήσεων της ενέργειας και των τροφίμων, δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό χώρο για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, τονίζει ο οργανισμός.

Οι κίνδυνοι και οι συστάσεις

Ο πιο επίμονος πληθωρισμός ή η αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι βασικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι βασικές προκλήσεις.

Επιπλέον, παρά τη μείωση του χρέους, το επίπεδό του παραμένει υψηλό, επομένως ο οργανισμός τονίζει ότι η επίτευξη πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και η στήριξη της ισχυρής ανάπτυξης είναι σημαντικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Οι προοπτικές ανάπτυξης θα βελτιώνονταν με την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα μέσω της προώθησης εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφωνιών.

Η ενθάρρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας και η αύξηση των κινήτρων για προσλήψεις εργαζομένων χωρίς μεγάλη εμπειρία θα βοηθούσε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Και τέλος, η προώθηση της ασφάλισης όλων των κτιρίων θα μπορούσε να περιορίσει τις υποχρεώσεις του κράτους που προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, βοηθώντας στην αποκατάστασης μετά από καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ