Πληθωρισμός: Στο 3,8% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Στο 3,8%  στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Ελαφρά αναθεωρημένα προς τα κάτω είναι τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, καθώς στην τελική της έκθεση κυμαίνεται στο 3,8% έναντι 3,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση στις 31/10. Πρόκειται για τον εναρμονισμένο δείκτη, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,4% τον Οκτώβριο.

Σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,6%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6% τον Οκτώβριο του 2023, από 4,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ ένα έτος νωρίτερα το ποσοστό ήταν 11,5%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-1,7%), στις Κάτω Χώρες (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%). Το υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%). Σε σύγκριση με Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη και αυξήθηκε σε πέντε.

Τον Οκτώβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,97 ποσοστό
μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,90 π.μ.) και την ενέργεια
(-1,45 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε ετήσια βάση, καταλύτης στις τιμές υπήρξε για άλλον έναν μήνα η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, στην οποία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μεν από το 8,8% του Σεπτεμβρίου, αλλά διαμορφώθηκε στο επίσης υψηλό επίπεδο του 7,4%. Έπειτα ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών με 4,6% από 4,7% τον Σεπτέμβριο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 3,5% από 4,1%. Ο τομέας της ενέργειας συνεχίζει να εμφανίζει αποκλιμάκωση της τάξης του 11,2% από 4,6% τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ