Χατζηδάκης: Το σύνολο της οικονομικής πολιτικής θα υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης

Χατζηδάκης: Το σύνολο της οικονομικής πολιτικής θα υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης

Πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 - Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως

Τους στόχους της κυβέρνησης για την προσεχή τετραετία παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αρχικά υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία, λέγοντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, τα ρεκόρ στις εξαγωγές, η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες, οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ήταν αποτέλεσμα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς. Υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμα πιο δυναμική πορεία.

Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα

Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης ο κ.Χατζηδάκης έθεσε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του εισοδήματος για τους Έλληνες και τη στήριξη των ευάλωτων. Παρά τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί, ειδικά όταν αυτές συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουν νέα γνώση και καινοτομία.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία και η ναυτιλία, ενώ μείζον θέμα χαρακτήρισε τις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων με ενίσχυση των σχετικών κινήτρων.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027.

Δημοσιονομική σταθερότητα

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική σημαίνει: τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων, έμφαση στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεχής προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους. «Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, όπως περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.»

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος οι στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα.

Η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027,

Στόχος για την επόμενη τετραετία, επίσης, είναι η σταθεροποίηση των ετήσιων δαπανών τόκων στα επίπεδα του εκάστοτε πρωτογενούς πλεονάσματος.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής υποστήριξε ότι θα αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα:

 • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα
 • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ
 • Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών
 • την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών
 • την εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
 • την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης
 • την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας
 • τον υπερδιπλασιασμό των ελέγχων.
 • Τέλος προέτρεψε τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι τέλος Ιουλίου δεδομένου ότι δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Φοροελαφρύνσεις – ενίσχυση του εισοδήματος
Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση εντός του Ιουλίου, στηρίζει έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε.

Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε σημαντικούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην πληθωριστική κρίση, στήριξη που συνεχίζεται με τo market pass.

«Σήμερα βλέπουμε τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να μειώνεται -στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» παρατήρησε.

Τραπεζικό σύστημα- κεφαλαιαγορά

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό:

 • Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
 • Και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.


Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ότι προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Επισήμανε ότι μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

«Στόχος παραμένει, επίσης η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών, ενώ, βασική προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η ενίσχυση του ρόλου και του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. Θα εστιάσουμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, όπως:

 • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.
 • Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  Τα κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.»


Ευρωπαϊκοί πόροι – δημόσιες επενδύσεις

Σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις δημόσιες επενδύσεις υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με τους πιο γρήγορους ρυθμούς για να αξιοποιήσει η Ελλάδα μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία!

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε τα εξής:

 • Μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ, σεβόμενοι πάντοτε το ρόλο της.
 • Το ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.
 • Την αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλαμάτας, έχοντας φυσικά υπόψη και τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πρώτου κύματος αξιοποίησης.
 • Την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού
 • Την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού
 • Την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο!

Κατέληξε ότι παρόλο που οι Έλληνες έζησαν μία επώδυνη δεκαετία, τώρα ξεπροβάλλει μία καινούρια εποχή που η Ελλάδα θα εκπλήξει ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ