Credit positive οι εκλογές για Moody's και Standard & Poor’s - Ετοιμές να αναβαθμίσουν την Ελλάδα

Credit positive οι εκλογές για Moody's και Standard & Poor’s - Ετοιμές να αναβαθμίσουν την Ελλάδα

Εξαλείφονται οι κίνδυνοι για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.

Θετικές αναμένονται να είναι οι επιδράσεις στην ελληνική οικονομία μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την Moody’s και την Standard & Poor’s.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης σημειώνουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις και την προοπτική για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως.

Η Moody’s

Tην σπουδαιότητα της επανακλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας τονίζει o οίκος Moody’s σε ανακοίνωση του την Δευτέρα. «Η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστωτικά θετική γιατί ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μια τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ειδικότερα, η εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα δώσει ώθηση την οικονομική ανάπτυξη. Προσθέτοντας τη δέσμευση για εξυγίανση των δημοσιονομικών και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές για μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Διατηρώντας τις προοπτικές για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος.

«Αν και ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει αρκετά υψηλός τα επόμενα χρόνια, το βάρος του χρέους έχει γίνει πιο βιώσιμο, χάρη στους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει οι πιστωτές από το 2017. Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημόσιων εσόδων είναι σημαντικά χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει η Moody’s.

Η Standard & Poor’s

Η Standard & Poor’s δίνει και αυτή με την σειρά της ιδιαίτερο βάρος στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις».

«Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα μεταρρυθμιστικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας. Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023», καταλήγει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ