Societe Generale: Η Fitch θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας

Societe Generale: Η Fitch θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα

Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης ΒΒ+ σε θετικές, από σταθερές, περιμένει η Societe Generale από το αποψινό review της Fitch.

Σύμφωνα με τον γαλλικό επενδυτικό οίκο, μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει γρήγορα την Ελλάδα από το 2016, με τις S&P και Fitch να αξιολογούν πλέον την Ελλάδα με BB+, μια βαθμίδα κάτω από τον επενδυτική.

Όπως θυμίζουν οι αναλυτές της Societe Generale, η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στις 10 Μαΐου δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει μείωση του χρέους στο 135% του ΑΕΠ έως το 2026, δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με την Ιταλία, τονίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η SocGen εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε γρήγορα έπειτα από την αύξησή του κατά την περίοδο της πανδημίας. Καθώς μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή δανείων προς τον επίσημο τομέα, το σχετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του και η πολύ μακρινή ωρίμανσή του, μειώνουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016 και πλέον το μόνο εμπόδιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Εάν η αλλαγή πολιτικής οδηγήσει σε παύση των μεταρρυθμίσεων και των κοινοτικών κονδυλίων, τότε η μείωση του χρέους που αναμένεται για το 2023-2025 ενδεχομένως να μην επιβεβαιωθεί, προειδοποιούν.

Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι στις δεύτερες εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο 40% για να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάνω από 150 έδρες από τις 300, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου», επισημαίνει.

Η αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί

Κατόπιν τούτων, η Societe Generale εκφράζει την άποψη ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει προεξοφληθεί καθώς το spread έναντι του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό των -52 μονάδων βάσης, έχοντας σημειώσει μια εντυπωσιακή μεταβολή 52 μονάδων βάσης, από το μηδέν που ήταν στις αρχές Μαΐου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο short θέσεων που είχαν ανοίξει πριν από τις εκλογές ενέτεινε το ράλι. Σύμφωνα με την άποψή τους, το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσει να μειώνεται έως το τέλος του χρόνου, εάν τα θεμελιώδη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά θα είναι πλέον μια αργή πτώση και όχι μια απότομη βουτιά.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του 10ετούς ιταλικού μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης σε -47 μ.β την επόμενη των εκλογών, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα το spread βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των -52 μ.β. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση από τις αρχές Μαΐου. Ένα άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι το short positioning στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και η SocGen σημειώνει πως και η ίδια είχε παρατηρήσει καθαρές ροές πωλήσεων από τον Μάρτιο στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, ενώ και η έξοδος της Ιταλίας στις αγορές εκείνες τις ημέρες μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στο spread.

Σε σύγκριση με την αντίδραση της αγοράς, με τη μείωση κατά 36 μ.β στο spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των ισπανικών κατά την έκπληξη της αναβάθμισης της Πορτογαλίας το 2017, η πτώση 52 μ.β στο spread Ελλάδας-Ιταλίας από τις αρχές Μαΐου φαίνεται να έχει αποτιμήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θεωρεί η γαλλική τράπεζα.

"Πιστεύουμε ότι το spread της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας θα συνεχίσει να μειώνεται έως στο τέλος του έτους εάν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι περισσότερο αργή παρά απότομη η πτώση αυτή. Κατά την άποψή μας, μία αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον", καταλήγει η Société.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ