Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024

Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024

Τα υψηλότερα επιτόκια και η αυστηρότερη πίστωση θα επηρεάσουν περισσότερο τα αποτελέσματα του επόμενου έτους

Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την Τρίτη τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 καθώς οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές από τις προβλέψεις, αλλά εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια και η αυστηρότερη πίστωση θα επηρεάσουν περισσότερο τα αποτελέσματα του επόμενου έτους.

Το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Αυτό είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη 1,7% που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, αλλά πολύ κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 του 3,1%.

Μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 στο 2,4% από 2,7% τον Ιανουάριο, επικαλούμενος τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας και τους πιο περιοριστικούς όρους πίστωσης που μείωσαν τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις και κατοικίες.

Αυτοί οι παράγοντες θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, αλλά η τράπεζα δημοσίευσε μια νέα πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025 ύψους 3,0%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ, έκανε μια ζοφερή στροφή στις νέες προβλέψεις, λέγοντας ότι το 2023 θα εξακολουθήσει να σηματοδοτεί ένα από τα πιο αργά έτη ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα δουν χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2022, προκαλώντας σημαντική οπισθοδρόμηση στην ανάκαμψη της πανδημίας και τη μείωση της φτώχειας και αυξάνοντας τη στενοχώρια του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.

«Ακόμη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το ένα τρίτο του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος που είχαν στο τέλος του 2019», είπε ο Γκιλ στους δημοσιογράφους. «Αυτά είναι πέντε χαμένα χρόνια για σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου».

Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ επιβραδύνεται στο χείλος της ύφεσης, αλλά από τότε, η ισχύς στην αγορά εργασίας και η κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όπως και η ανάκαμψη της Κίνας από τα lockdown για τον COVID-19.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 προβλέπεται τώρα στο 1,1%, υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη του 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στο 5,6%, σε σύγκριση με πρόβλεψη 4,3% τον Ιανουάριο μετά την ανάπτυξη 3% το 2022 μειώθηκε από τον COVID .

Η τράπεζα, ωστόσο, μείωσε στο μισό την προηγούμενη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024 στο 0,8% και μείωσε την πρόβλεψη της Κίνας κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα στο 4,6%.

Η ευρωζώνη σημείωσε πρόβλεψη αύξησης σε 0,4% ανάπτυξη για το 2023 από σταθερές προοπτικές τον Ιανουάριο, αλλά και οι προβλέψεις για το επόμενο έτος μειώθηκαν ελαφρώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ