Επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη - «Βούλιαξε» η μεταποίηση τον Μάιο

Επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη - «Βούλιαξε» η μεταποίηση τον Μάιο

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η ευρωπαϊκή οικονομία τον Μάιο, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, θέτοντας σε κίνδυνο το ανοδικό momentum της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε αναπάντεχα στις 44,6 μονάδες τον Μάιο, χάνοντας το όριο των 50 μονάδων, το οποίο συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ύφεσης και της ανάπτυξης.

Ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και παρέμεινε άνω των 50 μονάδων (55,9 μονάδες).

Τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να εντείνουν τα ανησυχητικά σημάδια γύρω από τη μεταποίηση της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας, η οποία για φέτος περιμένει σχεδόν μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ -αποφεύγοντας πάντως, την ύφεση.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,4% στο β’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Όμως, μετά και τα σημερινά μεγέθη, αυτή η εκτίμηση τίθεται εν αμφιβόλω.

«Το ΑΕΠ είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο β’ τρίμηνο χάρη στην υγιή κατάσταση των υπηρεσιών. Όμως, η μεταποίηση αποτελεί ένα ισχυρό αγκάθι στο momentum της οικονομίας» εξηγεί στο Bloomberg o επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Κίρους ντε λα Ρούμπια.

Η σκιά γύρω από την ανάπτυξη αντανακλάται και στα μικτά στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες για ακόμη μία φορά αποτυπώνουν τις αποκλίσεις ανάμεσα στις επιμέρους βιομηχανίες.

Έτσι, ενώ οι τιμές στα εργοστάσια υποχώρησαν τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020, στις υπηρεσίες κατεγράφη ισχυρή άνοδος εν μέσω της δυναμικής ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ