Ξεπέρασε τα 17 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το καταναλωτικό χρέος στις ΗΠΑ

Ξεπέρασε τα 17 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το καταναλωτικό χρέος στις ΗΠΑ

Τα νέα στεγαστικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των αναχρηματοδοτήσεων, ανήλθαν συνολικά σε μόλις 323,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 

 

 

Το συνολικό χρέος των καταναλωτών έφτασε σε νέο νέο υψηλό το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και εν μέσω μιας απότομης υποχώρησης του εγχώριου δανεισμού.

Ο συνολικός δανεισμός σε όλες τις κατηγορίες έφτασε τα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 0,9% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανέφερε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Αυτό ανέβασε το συνολικό χρέος περίπου 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από την περίοδο πριν από τον Covid που έληξε το 2019.

Αυτή η αύξηση προήλθε παρόλο που τα νέα στεγαστικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των αναχρηματοδοτήσεων, ανήλθαν συνολικά σε μόλις 323,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Το σύνολο ήταν 35% χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και 62% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο .

Τα νέα στεγαστικά δάνεια κορυφώθηκαν στα 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και έκτοτε μειώνονται καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. Μια σειρά μειώσεων επιτοκίων της Fed βοήθησε να ωθήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 30 ετών σε χαμηλό περίπου 2,65% τον Ιανουάριο του 2021.

Όμως τα επιτόκια είναι τώρα γύρω στο 6,4%, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει θεσπίσει 10 αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 5 ποσοστιαίων μονάδων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας μέσω της Fannie Mae. Τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στην ώθηση του συνολικού χρέους των στεγαστικών δανείων στα 12,04 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο.

Οι δανειολήπτες είχαν χρησιμοποιήσει τα προηγουμένως χαμηλότερα επιτόκια τόσο για την αγορά νέων κατοικιών όσο και για την αναχρηματοδότηση, με τους τελευταίους να βλέπουν μια έκρηξη που φαίνεται να έχει τελειώσει.

«Η έκρηξη της αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων έχει τελειώσει, αλλά ο αντίκτυπός της θα φανεί για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Andrew Haughwout, διευθυντής έρευνας για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed της Νέας Υόρκης, σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση.

Τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι περίπου 14 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια αναχρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Περίπου το 64% θεωρήθηκαν «αναχρηματοδοτήσεις επιτοκίων» ή ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η μέση εξοικονόμηση πόρων ανήλθε σε περίπου 220 δολάρια το μήνα για αυτούς τους δανειολήπτες, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.

«Ως αποτέλεσμα σημαντικών αναλήψεων κεφαλαίων, οι δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων μείωσαν τις ετήσιες πληρωμές τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση για δαπάνες ή αποπληρωμές σε άλλες κατηγορίες χρεών», δήλωσε ο Haughwout.

Παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι κατασχέσεις στεγαστικών δανείων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ποσοστά καθυστερήσεων για όλα τα χρέη αυξήθηκαν, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για τις πιστωτικές κάρτες στο 6,5% και 0,2 ποσοστιαία μονάδα για τα δάνεια αυτοκινήτων στο 6,9%. Τα συνολικά ποσοστά παραβατικότητας αυξήθηκαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Το χρέος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα δάνεια αυτοκινήτων αυξήθηκαν επίσης στα 1,56 τρισεκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ