Τζεντιλόνι: Δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ακίνητης περιουσίας ή κρίση χρέους στην ΕΕ

 Τζεντιλόνι: Δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ακίνητης περιουσίας ή κρίση χρέους στην ΕΕ

Ορισμένες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά όχι η ΕΕ των 27 χωρών στο σύνολό της δήλωσε ο Επίτροπος

 

Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από κρίση ακινήτων ή χρέους ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό που έφτασε σε διψήφιο αριθμό το περασμένο φθινόπωρο και για τον οποίο η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης λέει ότι θα χρειαστεί μέχρι το 2025 για να υποχωρήσει ξανά στο στόχο της 2%.

Αυτό καθιστά το δανεισμό πιο δαπανηρό για τις κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες είναι ήδη βαθιά στο χρέος που έχουν δημιουργήσει για να στηρίξουν τις οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυξάνει επίσης το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το ποσοστό του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συζητήσουν τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τζεντιλόνι είπε ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά όχι η ΕΕ των 27 χωρών στο σύνολό της.


"Ο τομέας της στέγασης δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα σε διαφορετικές χώρες - εξαρτάται από τη φύση του... πόσο έχετε συστήματα ενυπόθηκων δανείων συνδεδεμένα ή μη συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό", είπε ο Τζεντιλόνι.

«Σε λίγες χώρες θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά συνολικά δεν βλέπω ευρωπαϊκή κρίση από αυτή την άποψη και δεν βλέπω πραγματικές ευρωπαϊκές δυσκολίες όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους.

«Ναι, τα επιτόκια αυξάνουν το κόστος του χρέους, αλλά αυτό συμβαίνει με περιορισμένο και απόλυτα διαχειρίσιμο τρόπο», είπε.

Η Επιτροπή προέβλεψε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η ανάπτυξη φέτος και του επόμενου έτους στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα είναι ελαφρώς ισχυρότερη από την αναμενόμενη τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί.

Ο Μάικλ ΜακΓκραθ, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, η οποία πέρασε κρίση ακινήτων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κρίσης στην αγορά ακινήτων καθώς η ζήτηση υποστηρίζεται από την αύξηση του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ