Σκωτσέζικο ντουζ στο Eurogroup. Νέα συνάντηση το Σάββατο

Σκωτσέζικο ντουζ στο Eurogroup. Νέα συνάντηση το Σάββατο
Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, ξαναξεκίνησε μετά από ένα μεγάλο διάλλειμα, για να ολοκληρωθεί  χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Τελικά φαίνεται ότι θα γίνει νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών το πρωί του Σαββάτου υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει νέα πρόταση.

Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% από την 1/7, ενώ ζητούν και την επιβολή του ίδιου συντελεστή για τη διαμονή σε ξενοδοχεία η οποία τώρα είναι στο 6,5% όπως προκύπτει από το κείμενο των προαπαιτούμενων που αποκάλυψαν οι Financial Times. Δείτε ΕΔΩ

Εντομεταξύ χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών.Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Tαμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από τις 7 το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ήταν «εποικοδομητικές».

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της, όπως επίσης και το ΔΝΤ το οποίο επιμένει στη σκληρή πρότασή του.

Στη μεταμεσονύκτια συνάντηση συμμετείχε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στις συνομιλίες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι άκαρπη ήταν και η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που διήρκησε πάνω από έξι ώρες.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών, οι δυό πλευρές συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, ωστόσο πρόσθεσαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «βαρβαρότητες» τις νέες προτάσεις των δανειστών.

Το ναυάγιο στις 6ωρες διαπραγματεύσεις επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ χθες όπου και οι δύο πλευρές εξήλθαν από το κτίριο που γίνονται οι συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Το Eurogroup που ξεκίνησε με καθυστέρηση, μέσα σε κλίμα εκνευρισμού, δεν κράτησε ούτε 50 λεπτά καθώς δεν υπήρχε κανένα κείμενο για συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ