“Καλή βάση” η ελληνική πρόταση λέει η Κομισιόν - Ποια μέτρα περιλαμβάνει

“Καλή βάση” η ελληνική πρόταση λέει η Κομισιόν - Ποια μέτρα περιλαμβάνει
Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Το παραπάνω έγραψε στο Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένα τέταρτο πριν από τις δυο τα ξημερώματα.

H εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική αφού ανοίγει το δρόμο για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση συμφωνίας. Αλλωστε, λίγες ώρες πριν Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ήδη πολύ κοντά.

Μία συνάντηση-τεστ περιμένει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες: θα συναντηθεί στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Χθες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι ελληνικές προτάσεις

Οι προτάσεις που έχει δώσει η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιούν εν μέρει τους δανειστές καθώς υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν συμβιβασμών

Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.Προτείνεται η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά (ίσως σε ορισμένα από αυτά όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος).

Είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να περάσει και από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα ήταν αιτία πολέμου η ριζική αλλαγή του καθεστώτος. Μια ανακοίνωση που ίσως έγινε προκειμένου να φανεί η αντίδραση και να κλείσει η συμφωνία μόνο για ορισμένα νησιά κι όχι για όλα.

Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές στόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Φαίνεται ότι προτείνονται και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ίσως και στις κύριες αλλά από ένα ποσό και πάνω.

Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ

Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Τις δύο τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών ήταν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με πρωτοβουλία της Αθήνας ώστε το κενό αυτό να κλείσει ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ