Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρας: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν

Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρας: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το βράδυ η συνάντηση κορυφής που στις Βρυξέλλες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα, ιδίως μετά την επίδειξη διάθεσης για νέες υποχωρήσεις που επέδειξε η ελληνική πλευρά σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και μάλλον αυτό θα γίνει με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης στο τραπέζι παραμένει το θεμα του ΦΠΑ, με την κυβερνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.

Η κυβερνηση διαβεβαίωσε την άλλη πλευρα οτι θα καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έθεσε μετ´ επιτάσεως το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδοτησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Στο θεμα αυτο της βιωσιμότητας επέμεινε και ο πρωθυπουργος στις δηλώσεις του αμέσως μετά - Μερκελ και Ολαντ απέφυγαν να πουν οτιδήποτε στον Τύπο.

Στη συνάντηση έγινε κουβέντα και για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν γρήγορα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Προς τούτο θα αναλάβουν δράση και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, οι οποιοι όμως συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό την στενή και ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.

Κρίσιμο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων θα διαδραματίσει και η σχέση του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποιο ειχαν την ευκαιρια να λύσουν παρεξήγηση των προηγούμενων ημερών.

Οι δυο άνδρες θα τα πουν σήμερα μετά το μεσημερι στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει και παλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ