Αλ.Τσίπρας: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για μία έντιμη και βιώσιμη συμφωνία

Αλ.Τσίπρας: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για μία έντιμη και βιώσιμη συμφωνία
«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Economist.

Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά . Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1)Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρo

2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά

4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τόνισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, και επισήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ