Στο Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει μόνο μια ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα

Στο Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει μόνο μια ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα
Μόνο μια μικρή ενημέρωση για την κατάσταση (state of play) αναφορικά με την Ελλάδα θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής που θα διεξαχθεί στη Λετονία, υποστήριξε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως είπε η “δραστηριότητα” και η “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις έχει αυξηθεί αλλά ακόμα απέχουμε από ένα τελικό αποτέλεσμα. Είμαστε εκεί που έπρεπε να είχαμε βρεθεί πριν από δυο μήνες εκτίμησε. Είναι, όμως, δύσκολο να κρατηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου να υπάρχει αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν ιδεολογικές μάχες με την Αθήνα, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θέλει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, ενώ οριοθέτησε ως μοναδικό ορόσημο το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η δέσμευση των καταθέσεων που είχαν οι φορείς είναι κίνηση που είχε ζητηθεί πολλές φορές από τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλιστεί σιγουριά στην διαχείριση των μετρητών.

Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται χρόνος

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, αλλά δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ερωτηθείσα η Α. Μπράιτχαρτ αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου. Η κ. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.

Νταισελμπλουμ: Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "τα λεφτά της Αθήνας τελειώνουν", προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σημείωσε ωστόσο πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη "δεν αποτελεί επιλογή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ