Βόμβα: Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα χρήματα του ΕΣΠΑ

Βόμβα: Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα χρήματα του ΕΣΠΑ
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις περιφέρειες της Ελλάδας, η απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα χρήματα των περιφερειών και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αυτό προέκυψε όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, μέσω του οποίου ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.

Για τον λόγο αυτό συγκαλέστηκε σήμερα Συμβούλιο Περιφερειών υπό τον Πρόεδρο της Ενωση περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστό, όπως ανακοίνωσε το πρωίστο «Ράδιο-Ένα 102,5».

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ».

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, «υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

Ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε, πώς θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να είχαν απορροφηθεί, αφού είναι χρήματα για έργα δρόμων, υποδομών, κτιριακά και βγαίνουν σταδιακά.

«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη, εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει… σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο πως θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.»

Κατεβάστε το έγγραφο της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων στο συνοδευτικό αρχείο στο κάτω μέρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ