Σκληρή παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας στο EWG

Σκληρή παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας στο EWG
Σκληρή ήταν η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό EuroWorkingGroup όσον αφορά την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα γερμανικά σχόλια στο ελληνικό αίτημα έχουν ως εξής:" η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά αφήνει άπλετο χώρο για παρερμηνείες. Αναφέρουμε τα τρία βασικότερα σημεία: δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος". Και συνεχίζει:" δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τις ερχόμενες εβδομάδες λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα".

Για αυτό το λόγο η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στην θέση που είχε αποφασιστεί κατά το τελευταίο Eurogroup. Αποτελεί περισσότερο ένα Δούρειο Ίππο στόχος του οποίου είναι ένα δάνειο – γέφυρα.

Κύκλοι του Μαξίμου,επίσης, τονίζουν ότι: «Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ