Φυσικό Αέριο: Μεγάλο ενδιαφέρον για επιδοτήσεις εγκαταστάσεων

Φυσικό Αέριο: Μεγάλο ενδιαφέρον για επιδοτήσεις εγκαταστάσεων
Ενδιαφέρον και μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές συγκεντρώνει το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου, στο οποίο έχουν ενταχθεί ή αναμένεται να ενταχθούν άμεσα 20.000 νοικοκυριά στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Ενώ αναμένεται η εκταμίευση των κονδυλίων για τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, προκειμένου να καλυφθούν υφιστάμενες υποχρεώσεις, οι Εταιρίες Παροχής Αερίου που διαχειρίζονται το πρόγραμμα ζητούν ήδη με επιστολές προς το ΥΠΕΚΑ την εξεύρεση επιπλέον πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος και το 2015.

Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε το Νοέμβριο και προβλέπει επιδότηση του κόστους μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης ως και 60% με ποσό έως και 5.500 ευρώ (το ποσό κλιμακώνεται ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα, δηλαδή το πλήθος των διαμερισμάτων που θα θερμαίνονται από αυτόν).

Αναλυτικά, Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Αττικής στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη:

-Στη Θεσσαλονίκη έχουν υποβληθεί 2.563 αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα και στη Θεσσαλία 2.309. Έχουν συναφθεί Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής αερίου για το 76% των αιτήσεων στη Θεσσαλονίκη και για το 65% στη Θεσσαλία, ενώ το 20% των αιτούντων στη Θεσσαλονίκη και το 48% στη Θεσσαλία είναι ήδη ενεργοί χρήστες του δικτύου φυσικού αερίου.

-Αντίστοιχα, στην Αττική έχουν υποβληθεί 2.027 αιτήσεις υπαγωγής και έχουν συναφθεί Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής αερίου για το 70% αυτών, ενώ για το 32% των αιτήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της παροχετευτικής διάταξης και αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 70% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Επιπλέον, στην Αττική 2.095 καταναλωτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υποβάλλουν σχετική αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα τις προσεχείς εβδομάδες.

-Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για υπαγωγή στο πρόγραμμα, καθώς και όσες αναμένεται να υποβληθούν άμεσα, αντιστοιχούν σε περίπου 20.000 νοικοκυριά.

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας με επιστολή προς τον κ. Μανιάτη ζητά την έγκριση επιπλέον κονδυλίων ύψους 7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ζήτησης εντός του 2015.

«Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε το πρόγραμμα από τους καταναλωτές, αντιμετωπίζοντας μία υπαρκτή και επείγουσα ανάγκη πολλών νοικοκυριών», επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ