Πρόσληψη εισπρακτικών για τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων ζητά το ΔΝΤ

Πρόσληψη εισπρακτικών για τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων ζητά το ΔΝΤ
Πιέσεις να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία call center την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στην ουσία η πρόταση αφορά στις γνωστές "εισπρακτικές εταιρίες". Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο –τουλάχιστον προς το παρόν– εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.
Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, αφού διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι απομένουν να γίνουν πολλά, γίνεται αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός call center για την «ενημέρωση» των οφειλετών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων. Για τον λόγο αυτόν, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Συνολικά, αφορούν 210.260 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 99.140 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και οφείλουν 2,3 δισ. ευρώ, 84.721 προέρχονται από το ΙΚΑ με συνολικές οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ύψους 7,99 δισ. ευρώ, 25.958 από τον ΟΓΑ με χρέη ύψους 197,1 εκατ. ευρώ και 441 οφειλέτες με χρέη προς το ΕΤΑΑ ύψους 54,95 εκατ. ευρώ.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το Κέντρο στέλνει α’ και β’ ειδοποιήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.
Το ΔΝΤ προτείνει, μάλιστα, τα ίδια μέτρα να ληφθούν και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμιστεί, έχουν όμως παραμείνει υπό την εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων. Να σημειωθεί πάντως ότι πρόταση για εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και στην έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όμως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπλοκής εισπρακτικών εταιρειών στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ