Πορτογαλικός ιός στη συνάντηση με την τρόικα: "Οχι" σε ελαφρύνσεις με το "καλημέρα"

Πορτογαλικός ιός στη συνάντηση με την τρόικα: "Οχι" σε ελαφρύνσεις με το "καλημέρα"
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο

της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7- 10 ημέρες.

Η συζήτηση έγινε σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του πορτογαλικού ιού που χτύπησε τις ευρωπαϊκές αγορές και επηρέασε την έκδοση του τριετούς ομολόγου.
Παρόντες από την πλευρά των δανειστών, είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (ο Πολ Τόμσεν είναι στην Ουκρανία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος του ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο (αντικατέστησε τον Ματίας Μορς).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να ζήτησαν από την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους να μην χαλαρώσει η χώρα ούτε μια στιγμή ενώ ασκήθηκαν πιέσεις και για θέματα που θέλει να ανοίξουν εδώ και τώρα. Ενστάσεις για τις φοροελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Από την πρώτη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών άρχισαν τις παρατηρήσεις για δράσεις που δεν έχει κάνει ακόμα η ελληνική κυβέρνηση.Το μήνυμα κατά την πρώτη συνάντηση μάλλον συνοψίζεται στη φράση «Φοροελαφρύνσεις... Ξεχάστε το, τουλάχιστον τώρα».Όπως φέρεται να είπαν«έχετε πει τόσα και τόσα» κάνοντας ειδική αναφορά στην κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκαναν σύσταση για τις 600 δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί και αφορούν το διάστημα Απριλίου – Μαΐου - Ιουνίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι δυο πλευρές δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα προαπαιτούμενα που έχει ή δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά αρκέστηκαν στη γενική αναφορά 10- 15 βασικών σημείων. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν το χρόνο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι οι τελικές αποφάσεις για τα ανοικτά ζητήματα θα ληφθούν το Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πως θα καλυφθούν τα 600 και πλέον εκατ. ευρώ που πρέπει να δοθούν σε δικαστικούς και στους ένστολους.
Επίσης η τρόικα επιχείρησε να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες για φορολογικές ελαφρύνσεις
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της τρόικας για την ενιαία ρύθμιση έως 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, κρίσιμο θέμα, που όμως μπορεί να συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο, είναι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και η μείωση και σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγυης.

Υπενθυμίζεται ότι η αρνητική στάση της τρόικας σε ελαφρύνσεις είχε προαναγγελθεί και στο πρόσφατο Eurogroup.

Σε σχέση με τησημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορέςχαρακτήρισαν ως «πραγματική επιτυχία που η Ελλάδα δεν έκανε πίσω και τράβηξε χρήμα από τις αγορές παρά το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που επικράτησε...»
Την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.Ητρόικα αναμένεται να αναχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ