Στουρνάρας: Επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις, κίνδυνος η χαλαρότητα

Στουρνάρας: Επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις, κίνδυνος η χαλαρότητα
Την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος,

ζήτησε ο υπουργός Οικονομικός Γκίκας Χαρδούβελης, η οποία ενεκρίθη με δέκα ψήφους υπέρ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), εφτά κατά (η αντιπολίτευση) και ένα "παρών" (ΔΗΜΑΡ).
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η Ελλάδα επί των ημερών σημείωσε μια σειρά απο σημαντικές επιδόσεις όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».
Στην εισήγησή του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, πλησιάζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Επίσης, μίλησε για κίνδυνο «μεταρρυθμιστικής χαλαρότητας» και συνέστησε στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς.

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε σκληρή κριτική.Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε πως «ο Στουρνάρας μίλησε στην Επιτροπή όχι ως διοικητής, αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής του μονόδρομου» και επισήμανε πως «ο διοικητής της ΤτΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητος, ενώ εσείς ζητάτε την έγκριση με μια ομιλία απόλυτης κυβερνητικής ορθοδοξίας και απόλυτης μονομέρειας με βάση την ασκούμενη πολιτική, ενώ το ρόλο σας τον βλέπετε ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού».
Ο κ. Στουρνάρας, στην απάντησή του τόνισε πως δεν έχει μονομέρειες, αλλά αυτό που έγινε ήταν πραγματικά μονόδρομος, «και δεν βλέπω άλλες λύσεις να προτείνετε για την σωτήρια της ελληνικής οικονομίας,...θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων».
Ερωτώμενος για το πού έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε πως ανέρχονται περίπου στα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, τα 25 στεγαστικά και τα 42 επιχειρηματικά.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με την τοποθέτηση του Στουρνάρα στη θέση του διοικητή του ΤτΕ. "Η δική μας αρνητική θέση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με ότι ο κ. Στουρνάρας θα έχει ως ρόλο του τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος" επισήμανε.
Από τους ΑΝΕΛ, η Ραχήλ Μακρή είπε στον κ. Στουρνάρα: «Υπήρξατε υπουργός Οικονομικών. Υπάρχουν παραδείγματα πλημμελούς άσκησης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ