Δείτε τον μισθό σας όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιουλίου

Δείτε τον μισθό σας όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιουλίου
 Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, επηρεάζει το ύψος του μισθού που θα βάζουμε στην τσέπη μας από την 1η Ιουλίου. Μην βιαστείτε να συμπεράνετε ότι θα πάρετε «αύξηση» 1% αυτομάτως. Πολύ απλά διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα λογαριάζετε χωρίς την εφορία.

Από την 1η Ιουλίου θα μειωθούν τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου όσο και οι αντίστοιχες του εργοδότη. Για τον εργοδότη, η μείωση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη καθώς από το 27,9% που πληρώνει σήμερα θα πέσει στο 25%. Αντίστοιχα, για τον εργαζόμενο, η εισφορά από το 16% που είναι σήμερα θα πέσει στο 15%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 1. Θα μειωθεί το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει κάθε μήνα ο εργαζόμενος στο ΙΚΑ. Για την ακρίβεια θα μειωθεί η παρακράτηση που του γίνεται. 2. Θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου επειδή από τη μείωση των εισφορών, θα προκύψουν περισσότερες καθαρές αποδοχές από τις οποίες η εφορία θα ζητήσει περισσότερα χρήματα. 3. Θα αυξηθεί μεν το τελικό ύψος των καθαρών αποδοχών αλλά όχι τόσο όσο περιμένετε. Το fpress.gr ετοίμασε τον ακόλουθο πίνακα.

Όπως θα διαπιστώσετε, όσο μεγάλο μισθό και αν δικαιούστε, η μηνιαία αύξηση που θα πάρετε θα είναι το πολύ 17 ευρώ τον μήνα (σ. σ το συγκεκριμένο νούμερο ισχύει για μισθό 2500 ευρώ μεικτά. Ένας μέσος μισθός της τάξεως των 1300 ευρώ μεικτά θα έχει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 13 ευρώ. Από αυτά η εφορία θα πάρει τα 2,86 ευρώ και έτσι στον εργαζόμενο θα απομείνουν 10 ευρώ στην τσέπη του. Δείτε τον πίνακα από τον οποίο προκύπτουν οι μεταβολές σε όλους τους μισθούς από τα επίπεδα των 650 ευρώ έως το επίπεδο των 2500 ευρώ.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικό πίνακα ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ