Πόσα λεφτά θα "ρίξει" ο Λάτσης για το Ελληνικό

Πόσα λεφτά θα "ρίξει" ο Λάτσης για το Ελληνικό
Σημερα αναμένεται η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για το αν τελικά θα γίνει δεκτή η βελτιωμένη πρόσφορά που κατέθεσε για το Ελληνικό η Lamda Development.


Nα σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ομιλος υπέβαλλε νέο βελτιωμένο τίμημα ύψους 915 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν με το κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 615 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Επίσης η εισηγμένη έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πολλά funds του εξωτερικού θα συμετάσχουν στην επένδυση ενώ και η Lamda θα συνεισφέρει 100 εκατ ευρώ σε μετρητά για την χρηματοδότηση του project.
Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας, εντός περίπου μιας διετίας από τη στιγμή που δοθεί το «πράσινο φως» για το ξεκίνημα των έργων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα ξεκινήσει σταδιακά η έκταση να είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό, πλήρως αναβαθμισμένη με βάση το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί.
Η δημιουργία του πάρκου (έκτασης 2 εκατομμυρίων τμ- ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως), οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο καθώς και τουριστικές υποδομές, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου επτά χρόνια, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό μόλις ολοκληρώνονται τα έργα.
Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό από τον πρώτο χρόνο ολοκλήρωσης των έργων.
Ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ένας προορισμός που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το δημόσιο, μόνο σε ΦΠΑ, όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ