Μοντέλο made in USA για τη διάσωση των δανειοληπτών

Μοντέλο made in USA για τη διάσωση των δανειοληπτών
Με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επιδιώκει την εξασφάλιση τουλάχιστον μιας 6μηνης παράτασης και την τρόικα να πιέζει για άρση της προστασίας «εδώ και τώρα», αρχίζει σε λίγη ώρα η μάχη των πλειστηριασμών. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το μοντέλο "made in USA" το οποίο αν υιοθετηθεί θα διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. 

Της Έφης Καραγεώργου

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση για τους πλειστηριασμούς θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και την τρόικα.Οι δανειστές έχουν έρθει αποφασισμένοι να «ξεπαγώσουν» τους πλειστηριασμούς και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.Ισχυρίζονται πως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς για χρέη δανειοληπτών προς τις τράπεζες, και μάλιστα με επιτιμητικό ύφος υπογραμμίζουν πως η «κοινωνική πολιτική επιτρέπει τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο...».Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να πάρει παράταση 6 μηνών, και επ ουδενί δεν επιθυμεί οριζόντια άρση των πλειστηριασμών.

Θα διαπραγματευθεί λοιπόν τα ακόλουθα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  • Παράταση 6 τουλάχιστον μηνών, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τους πλειστηριασμούς.
  • Στο τραπέζι θα πέσει και η σταδιακή απελευθέρωση.
  • Συγκεκριμένα από την ελληνική πλευρά θα ζητηθεί χρόνος, αφού μήνα με το μήνα αυξάνει ο αριθμός των δανειοληπτών που μένουν άνεργοι και συνεπώς ο αριθμός των δανείων που βγαίνουν σε καθυστέρηση.Επίσης θα ζητηθεί χρόνος, αφού όλες οι τράπεζες έχουν σε εξέλιξη προγράμματα ρυθμίσεων -το σωστό είναι επαναρυθμίσεων- των καθυστερούμενων δανείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, είναι προσαρμοσμένες στην σημερινή πραγματικότητα, και όντως προσφέρουν «βιώσιμες» λύσεις.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης υπάρχει και ο διαχωρισμός του «υπεύθυνου» δανειολήπτη από τον κατά σύστημα «μπαταχτσή».

Οι τραπεζίτες έχουν εκφράσει τις αιτιάσεις και ενστάσεις τους, κατά πόσο είναι σύννομο να χάσουν τα σπίτια τους, άνθρωποι που πραγματικά έχουν τη διάθεση να πληρώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους, απλώς ζητούν χαμηλότερες δόσεις.

Οι δανειστές μπορεί να θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά σπίτια σε νησιά, όμως η κυβέρνηση δεν πρέπει να το επιτρέψει, μας έλεγε στέλεχος τράπεζας.

Το μοντέλο made in USA

Επίσης η ελληνική πλευρά θα εστιάσει και στο διαχωρισμό του υπέγγυου ακινήτου από το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη, που είναι μία ιδιαιτερότητα της ελληνικής νομοθεσίας.

Με τα ισχύοντα ένας δανειολήπτης που οφείλει πχ 150.000 ευρώ στην τράπεζα από στεγαστικό δάνειο, το οποίο έστω ότι βγαίνει σε πλειστηριασμό, αν δεν «πιάσει» στον πλειστηριασμό το ποσό της οφειλής, τότε μένει χρεωμένος στην τράπεζα που μπορεί να του εκπλειστηριάσει και άλλο ακίνητο.

Το ζητούμενο σήμερα είναι με νομοθετική ρύθμιση, να αποδεσμεύεται από την οφειλή το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη. Δηλαδή η εξόφληση του χρέους να εξαντλείται στο υπέγγυο ακίνητο (αυτό προβλέπεται για παράδειγμα στις ΗΠΑ).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το ζήτημα είναι μείζον και θα πρέπει να επιλυθεί, αφού όπως πήρε ρίσκο ο δανειολήπτης που έλαβε π.χ. δάνειο 200.000 ευρώ, ανάλογο ρίσκο πρέπει να «βαρύνει» και το πιστωτικό ίδρυμα που χορήγησε το δάνειο.

Ο δανειολήπτης έλαβε το δάνειο, παραχωρώντας την κυριότητα του στην τράπεζα μέχρι την ολική εξόφληση.

Και οι δύο πλευρές έπρεπε να «μετρήσουν» ανάλογα τους κινδύνους που αφορούν στο: Αν ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να αποπληρώνει το δάνειο, τις τιμές εμπορικές και αντικειμενικές κατά πόσο θα ανέβουν ή θα μειωθούν. Τις συνθήκες τις οικονομίας, την υπεραξία του ακινήτου κλπ.

Διευκρινίζουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο δάνεια με προσημείωση ακινήτου.

Σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, που δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ο πιστωτής μπορεί να ζητήσει την κατάσχεση ακινήτου (οικόπεδο, κατάστημα, σπίτι, χωράφι, αποθήκη) προκειμένου να καλυφθεί η οφειλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ