Υπουργέ κ. Χατζηδάκη, μας προσβάλλετε

Υπουργέ κ. Χατζηδάκη, μας προσβάλλετε

Κ. Χατζηδάκη συχνά στο παρελθόν και μάλιστα στο πολύ πρόσφατο, είχα την αίσθηση ότι καταλαβαίνω πολύ καλά τον τρόπο που σκέφτεστε και επίσης πόση πίκρα θα νιώθατε σε άδικες επιθέσεις που σας ασκούσαν. Για παράδειγμα, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση σας λοιδορούσε ότι τάχα καταργείτε το οκτάωρο, έγραψα αυτό το άρθρο https://www.fpress.gr/oi-eidikoi/story/70785/to-oktaoro-kai-i-eyelikti-ergasia

Επίσης, σας υπερασπιζόμουν σθεναρά όταν μιλούσατε για την ανάγκη απόδοσης πρόωρων συντάξεων. Είχατε απόλυτο δίκιο και σώσατε από την εξαθλίωση πολλούς ανθρώπους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέτε στην Βουλή ότι προϊστάμενοι του ΕΦΚΑ σας επισήμαναν τον κίνδυνο ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να πάρει πρόωρη σύνταξη κάποιος που δεν θα το δικαιούται και εσείς απαντήσατε «σιγά μην μας φύγει κανένας πόντος από το καλσόν. Θα αφήσουμε χιλιάδες τίμιοι άνθρωποι να υποφέρουν άδικα, από τον φόβο μην μας ξεφύγουν ελάχιστοι απατεώνες;»

Στις δύο αυτές περιπτώσεις λοιπόν, δείξατε ότι είστε πρακτικός άνθρωπος που σκέφτεται την ουσία και δεν παρασύρεται από αγκυλώσεις που χρόνια ταλανίζουν την κρατική λειτουργία.

Αυτό κάνει ακόμα πιο ακατανόητη την εμμονή σας στην βιαστική και χωρίς κανένα σχέδιο εφαρμογή της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Αναφέρω συνοπτικά τους λόγους που αυτό είναι ολέθριο σφάλμα:

  • Δώσατε χρονικό περιθώριο μόνο ένα μήνα, ενώ η αρχική εγκύκλιος έκανε λόγο για δύο μήνες (και οι δύο μήνες θα ήταν ασφυκτική προθεσμία)
  • Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες σε πολλές περιπτώσεις π.χ. στην τέταρτη βάρδια
  • Ακόμα και όταν οι οδηγίες είναι σαφείς, δεν έχουμε τον χρόνο να τις μελετήσουμε σωστά
  • Τα προγράμματα μισθοδοσίας δεν είναι έτοιμα να την υποστηρίξουν
  • Δεν λάβατε υπόψιν σας τους λογιστές που μέσα στον Νοέμβριο είχαν κάποιο έκτακτο συμβάν στην ζωή τους, π.χ. πρόβλημα υγείας, ατύχημα δικό τους ή συγγενή τους
  • Δεν λάβατε υπόψιν σας ότι τον Νοέμβριο δημοσιεύαμε τις οικονομικές καταστάσεις του 2021
  • Δεν λάβατε υπόψιν σας ότι αρχές Νοεμβρίου πολλές επιχειρήσεις κλήθηκαν αδίκως να επιστρέψουν εντόκως όλη την επιστρεπτέα από λάθη του συστήματος και ότι οι λογιστές είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα διαπιστώσουμε και να βρούμε τρόπο να τα διορθώσουμε, αν και δεν προβλέπεται ένσταση γι΄αυτή την κρατική αυθαιρεσία
  • Δεν λάβατε υπόψιν σας ότι εδώ και μήνες ο ΕΦΚΑ εμφανίζει ανύπαρκτες οφειλές, στερώντας από συνεπείς επιχειρήσεις την ασφαλιστική ενημερότητα και υποχρεώνοντάς τις να καταβάλλουν εισφορές που δεν χρωστούν και πόσες εργατοώρες χάνουμε οι λογιστές προκειμένου να βρούμε μια άκρη
  • Πριν την ψηφιακή υπογραφή, μας αναγκάσατε να υποβάλλουμε ετήσιο πίνακα προσωπικού, μια διαδικασία 100% άχρηστη από το 2013 που υπάρχει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
  • Δεν δίνετε λύση στο πρόβλημα που υπάρχει από το 2013 που μας θέλει να διαθέσιμους 24/7 και σε Σαββατοκύριακα και αργίες, όταν μια επιχείρηση έχει ανάγκη μια έκτακτη πρόσληψη και εμείς αντί να αναγράφουμε τα απολύτως απαραίτητα θα πρέπει να γράψουμε όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες που σε μια κανονική χώρα θα τις συμπληρώναμε μετά την πρόσληψη. Αλήθεια, τι γινόταν όταν τις προσλήψεις τις κάναμε στον ΟΑΕΔ; Ήταν οι ΟΑΕΔ ανοικτοί 24/7;
  • Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι οι λογιστές είμαστε κατάκοποι από μια τριετία συνεχών αλλαγών σε κάθε παραμικρή πτυχή του επαγγέλματός μας, με ταυτόχρονη απειλή τεράστιων προστίμων σε οποιοδήποτε ανθρώπινο σφάλμα που θα διορθώσουμε άμεσα οικειοθελώς.

Ποιος ο λόγος αλήθεια για αυτήν την βιασύνη; Γιατί δεν αφήσατε την ψηφιακή οργάνωση ωραρίου να τρέχει παράλληλα, ώστε να το δοκιμάσουμε πρώτα σε κάποιες περιπτώσεις οικειοθελώς; Γιατί δεν εξασφαλίσατε την υποστήριξη της εφαρμογής από τα προγράμματα μισθοδοσίας πριν την κάνετε υποχρεωτική; Γιατί δεν φροντίσατε να δώσετε πλήρεις οδηγίες και έναν συνοπτικό οδηγό χρήσης; Γιατί δεν δώσατε ένα φυσιολογικό χρόνο προσαρμογής που θα ήταν τουλάχιστον 6 μήνες με έναν χρόνο; Και τέλος, γιατί ανακοινώσατε την παράταση, τελευταία στιγμή; Δεν καταλαβαίνετε ότι τις τελευταίες μέρες γινόντουσαν απογραφές, χωρίς να είμαστε σίγουροι για όσα απογράφουμε; Χωρίς επαλήθευση, χωρίς συζήτηση ειδικών περιπτώσεων, χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση και με τους εργοδότες και με τους εργαζόμενους.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι χιλιοπαιγμένο από τον Υπουργείο Οικονομικών. Οι λόγοι είναι ακατανόητοι. Πιθανές εξηγήσεις είναι οι εξής:

  • Απλή ανοησία και ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.
  • Απουσία κάθε επαφής με την πραγματικότητα
  • Αντί για συμβούλους να έχετε αυλοκόλακες.
  • Να μην θέλετε πραγματικά την μεταρρύθμιση, οπότε να την κάνετε πρακτικά ανεφάρμοστη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους.
  • Να κάνετε την νομιμότητα ακατόρθωτη, ώστε οι πολίτες αντί να την απαιτούμε, να την φοβόμαστε.

Προφανώς η ορθή εφαρμογή της μεταρρύθμισης δεν σας ενδιαφέρει. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε επίδειξη δύναμης. Αυτοθαυμάζεστε ως σοβαρός που δεν δίνει παρατάσεις. Σοβαρός όμως δεν είναι αυτός που δεν δίνει παρατάσεις. Σοβαρός είναι αυτός που κάνει τις παρατάσεις αχρείαστες. Γιατί αν αυτός που δίνει παρατάσεις, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, πάσχει από κακό προγραμματισμό, αυτός που τις αρνείται ενώ είναι αναγκαίες, είναι απλά ανόητος.

Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."

Άλλα άρθρα του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου στο fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ