Αναδρομικά συνταξιούχων: Και λίγα και σε λίγους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Και λίγα και σε λίγους

Ύστερα από 1,5 περίπου χρόνο από την ημέρα που εκδικάστηκε  , εκδόθηκε τελικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά επί των περικοπών των συντάξεων.

 

Επί της ουσίας αυτό που προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι περιορίζονται τα αναδρομικά και για τα δώρα και περικοπές επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 μέχρι Μάϊο του 2016, ενώ δεν προβλέπεται η καταβολή τους για όσους δεν έχουν καταθέσει προσφυγές μέχρι 30/7/2020.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιες περικοπές αφορά η νέα αυτή απόφαση.

  1. Περικοπή των δώρων εορτών και επιδόματος θερινών διακοπών για το συγκεκριμένο 11μηνο και μόνο. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για κύριες και επικουρικές συντάξεις και ειδικά για τις κύριες συντάξεις το ανώτερο ποσό είναι 800 ευρώ για όλο το 11μηνο.
  2. Περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 10% , 15% και 20% για συντάξεις από 200-250 ευρώ , 250,01 – 300 ευρώ και 300,01 και άνω, αντίστοιχα.
  3. Περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 5%, 10% , 15% και 20% όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι από 1000 μέχρι 1500 ευρώ, από 1500,01 μέχρι 2000 ευρώ, από 2000,01 μέχρι 3000 ευρώ και από 3000,01 ευρώ και άνω, αντίστοιχα.

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2020 και μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση δόθηκαν τα αναδρομικά από περικοπές για τις κύριες συντάξεις , χωρίς τα δώρα.

Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα και όλοι, όπως είναι φυσικό, αναμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ , για τις περικοπές οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές η Κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους , ανεξάρτητα εάν είχαν καταθέσει προσφυγές ή αγωγές.

Θα κάνει σήμερα το ίδιο για τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων;

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Εκτιμούν δε το κόστος σε 2,5 δις ( στην πραγματικότητα δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ) . Ωστόσο θα ήταν μια λύση , έστω και αν χρειαζόταν να αποδοθούν τα ποσά σε 2-3 ετήσιες δόσεις.

Γιατί βέβαια, στην περίπτωση που δεν αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και αφήσει την υπόθεση να λυθεί στα δικαστήρια , η ταλαιπωρία των συνταξιούχων και η οικονομική τους επιβάρυνση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 4-5 χρόνια ακόμη.

Γιατί και από την άλλη πλευρά, θα αισθανθούν ως κορόϊδα όσοι πίστεψαν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις , ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν χρειάζεται να τρέχουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Εξάλλου οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ είναι σχετικά βολικές για την Κυβέρνηση και τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, αφού περιορίζουν τις διεκδικήσεις στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 μέχρι Μάϊο του 2016 , σε αντίθεση με την αρχική απόφαση του 2015 από την οποία προέκυπτε ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αναδρομικά μέχρι και 5 ετών.

Τα αναδρομικά λοιπόν που είναι μια ανοιχτή υπόθεση τα τελευταία 10 χρόνια με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο , μπορεί να κλείσει έστω και τώρα μόνο με πολιτική λύση.

Είναι λοιπόν στο χέρι της Κυβέρνησης να πάρει αυτή την πρωτοβουλία για να αισθανθούν και οι συνταξιούχοι ότι έστω και μερικώς δικαιώθηκαν .

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ