Αναδρομικά συνταξιούχων: κερδισμένοι και χαμένοι

Αναδρομικά συνταξιούχων: κερδισμένοι και χαμένοι

Η Απόφαση της Κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά και την κατάθεση στη Βουλή  της σχετικής τροπολογίας είναι πλέον δεδομένη. Αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και βέβαια μόνο για το 11μηνο από Ιούνιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016. Δεν περιλαμβάνονται αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές για επικουρικές συντάξεις ούτε στα δώρα εορτών και επιδόματα θερινών διακοπών.

Η απόφαση λοιπόν αυτή της Κυβέρνησης θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Πρώτον για 900 χιλιάδες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των περικοπών που έγιναν στις κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι οι περικοπές αυτές έγιναν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ μέχρι 31/12/2012 και ήταν κλιμακούμενες από 5% μέχρι και 20% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Παράλληλα θα αποδοθούν αναδρομικά και για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1300 ευρώ , όπου η περικοπή ήταν 12% για το ποσό άνω των 1300 ευρώ.

Είναι λοιπόν κερδισμένοι αυτοί οι συνταξιούχοι;

Κερδισμένοι είναι γιατί εντός του 2020 θα εισπράξουν ένα μέρος κοντά στο 50% των αναδρομικών του 11μήνου . Κατά τα λοιπά δεν μπορούν να αισθάνονται και ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι θα στερηθούν τα δώρα εορτών και τα αναδρομικά από τις περικοπές στα επικουρικά τους ταμεία. Δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι ούτε οι 900.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν μεν αναδρομικά , αλλά ουσιαστικά τα μισά από αυτά που δικαιούνται.

Δεύτερον , έχουμε τους μεγάλους και τους πολλούς χαμένους που είναι πάνω από 1.500. 000 οι οποίοι δεν προβλέπεται να πάρουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά. Πρόκειται για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους ή συνταξιούχους με σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ανέμεναν μόνο τα δώρα και επιδόματα θερινών διακοπών για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Δηλαδή ανέμεναν να εισπράξουν ένα ποσό από 500 μέχρι και 1150 ευρώ για όσους είχαν και επικουρική σύνταξη.

Με την απόφαση της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να καταβληθούν αυτά τα χρήματα και επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων.

Και είναι δικαιολογημένες γιατί όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν τους συνταξιούχους ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όλους και δεν χρειάζεται να κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια.

Τώρα , δυστυχώς , βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα προσφυγών , με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος για τους συνταξιούχους, τα ταμεία και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Κι όμως, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει κλείσει το θέμα των αναδρομικών σε αυτή τη φάση με ένα τρόπο που δεν θα άφηνε τόσο μεγάλες εκκρεμότητες.

Αυτό λοιπόν που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση είναι να δώσει τα αναδρομικά σε όλους , έστω και αν χρειαζόταν να καταβληθούν σε 3-4 δόσεις.

Υπάρχει ακόμη ο χρόνος να διορθωθούν τα πράγματα και να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Το συντομότερο δυνατόν όμως, έτσι ώστε να μη φθάσουμε στο παρά πέντε , με δεδομένο ότι υπάρχει και το θέμα της παραγραφής, για όσους θα ήθελαν να διεκδικήσουν δικαστικά τα αναδρομικά τους.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ