Με βοηθάει το ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας στην πανδημία;

Με βοηθάει το ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας στην πανδημία;

«Μένουμε σπίτι». Οι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον κορωνοϊό μέσω του αέρα, αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με φορέα ή ασθενή.

Ο COVID-19 επιβιώνει πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και ερευνητών των πανεπιστημίων Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf).

«Μένουμε σπίτι». Η επιθετικότητα του κορωνοϊού COVID-19 ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να προχωρήσει σε κήρυξη καθεστώτος πανδημίας, αλλάζοντας διεθνώς τα δεδομένα στην ανάληψη δράσεων και στην κινητοποίηση των συστημάτων υγείας. Η πανδημία, που σχετίζεται με την γεωγραφική και πληθυσμιακή εξάπλωση μιας νόσου και όχι με την θνησιμότητά της, ενεργοποιεί νέα μέτρα και σχεδιασμούς. Η εξάπλωση της νόσου αντιμετωπίζεται ως έκτακτο γεγονός, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος, γεγονός που επηρεάζει και τις ασφαλιστικές διεκδικήσεις, εγείροντας ερωτηματικά για τον τρόπο που θα αποζημιώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Μένουμε σπίτι». Φάρμακο για το νέο ιό, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει. Ο ανθρώπινος πληθυσμός της γης είναι επίνοσος, δεν έχει ανοσία. Είναι η πρώτη φορά πανδημίας από ιό της οικογένειας κορόνα. Στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν μίλησε για «την πιο σοβαρή υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα».

«Μένουμε σπίτι». Μεταξύ άλλων, ο νέος κορωνοϊός έρχεται να αποδείξει, μέσα από τις συνέπειες της εξάπλωσής του, ότι το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ΗΠΑ, που δεν διαθέτει δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, με την Ουάσινγκτον να παρακαλεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και την θεραπεία του άμεσα - έστω και αν πρέπει να συνεργαστούν με άλλο πάροχο αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν και χωρίς να χρεώνουν επιπλέον κόστος. Ο Τραμπ επιδέχεται σφοδρή κριτική για την αργή αντίδραση του συστήματος, ενώ η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προσπαθεί να δουλέψει με μη δημόσια αμερικάνικα εργαστήρια, που είναι φανερό πως δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό χάους, η πρόταση Σάντερς για το σύστημα υγείας για όλους αναδεικνύεται ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση και την αποσόβηση κρίσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

«Μένουμε σπίτι». Οι οδηγίες είναι να μένουμε σπίτι ακόμα και εάν εμφανιστούν συμπτώματα. Μέχρι σήμερα νοσηλεία για ασθενή με κορωνοϊό έχει προβλεφθεί να γίνει μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία είναι όλα δημόσια. Για την αποζημίωση σε αυτά από ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας, ή σε ιδιωτικά νοσοκομεία εάν αυτό αργότερα επιτραπεί, θα πρέπει με τη βοήθεια του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή να ανατρέξουμε στους όρους του κάθε συμβολαίου. Διαφορετικά συμβόλαια ακόμα και της ίδιας ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να καλύπτουν ή όχι την πανδημία. Το ίδιο ισχύει και για το τεστ διάγνωσης του ιού. Είναι σημαντικό το πλεονέκτημα των ισοβίων συμβολαίων σε σχέση με τα ετησίως ανανεούμενα εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφασίσουν να κάνουν αλλαγές! Η ασφάλιση είναι πρόνοια, ασφαλίζουμε την πιθανότητα, όχι την βεβαιότητα. Για το λόγο αυτό, στα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι πιθανόν να υπάρχουν όροι για την αναμονή κάλυψης ασθενειών.

«Μένουμε σπίτι». Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι πιθανό να μεταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία εξαιρώντας χώρες και προορισμούς ενώ η αποζημίωση για ακύρωση ταξιδιού ισχύει και για την περίπτωση ασθένειας. Η ακύρωση του ταξιδιού όμως επειδή άλλαξαν δραματικά οι συνθήκες δεν περιλαμβάνεται στις καλύψεις και θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα.

«Μένουμε σπίτι». Η ακύρωση μιας εκδήλωσης εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να αποζημιωθεί από ένα συμβόλαιο που εκδόθηκε πριν το πρόβλημα. Γενικότερα ο επιχειρηματικός κίνδυνος δεν μπορεί να ασφαλιστεί, ενώ αποζημίωση για την απώλεια κερδών έχουμε από συγκεκριμένους αιτίες όπως η πυρκαγιά, ο σεισμός, οι θεομηνίες και όχι η πανδημία.

«Μένουμε σπίτι». Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του Ιανουαρίου, την ώρα που η Κίνα μέτραγε δεκάδες νεκρούς και ο πλανήτης άρχιζε να ανησυχεί για τη νέα νόσο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων ήταν ήδη υπερπλήρεις από κρούσματα γρίπης. Υψηλή νοσηρότητα της γρίπης εξακολούθησε να καταγράφεται και τον Φεβρουάριο. Είναι σημαντικό, επομένως, για την χώρα μας η όποια εξάπλωση του κορωνοϊού να επιβραδυνθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου, που λήγει η περίοδος γρίπης, ώστε οι νοσοκομειακές δομές να έχουν λιγότερο φόρτο και να επικεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στον επιθετικό COVID-19.

«Μένουμε σπίτι». Συμβάλουμε ώστε να αντέξουν τα συστήματα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας.

Δημήτρης Κουτσονίκας είναι σύμβουλος ασφαλίσεων, εκπρόσωπος της 4U Insurance Consultants, οικονομολόγος

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Δημήτρη Κουτσονίκα στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ