ΗΠΑ: Η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε θυελλώδη νερά το 2025 αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά

ΗΠΑ: Η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε θυελλώδη νερά το 2025 αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά

Οι προσδοκίες για μια βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων της Fed έχουν εξασθενήσει

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε θυελλώδη νερά το 2025, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναλάβει σύντομα δράση όσον αφορά τα επιτόκια, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της State Street στην ΕΜΕΑ.

Ο Altaf Kassam δήλωσε στο CNBC ότι οι κλασικοί μηχανισμοί νομισματικής πολιτικής έχουν "σπάσει", πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν από τη Fed θα χρειαστούν πλέον περισσότερο χρόνο για να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία - ενδεχομένως καθυστερώντας τυχόν μεγάλες αναταραχές.

"Ο παραδοσιακός μηχανισμός πολιτικής μετάδοσης έχει σπάσει ή δεν λειτουργεί τόσο καλά", δήλωσε ο Kassam στο "Squawk Box Europe".

Ο επικεφαλής της έρευνας απέδωσε την αλλαγή αυτή σε δύο πράγματα. Πρώτον, στους Αμερικανούς καταναλωτές, των οποίων η μεγαλύτερη υποχρέωση είναι συνήθως τα στεγαστικά τους δάνεια, τα οποία εξασφαλίζονταν ως επί το πλείστον σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, με σταθερό επιτόκιο κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων Covid-19. Ομοίως, οι αμερικανικές εταιρείες αναχρηματοδότησαν σε μεγάλο βαθμό τα χρέη τους με χαμηλότερα επιτόκια την ίδια περίοδο.

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος, για παράδειγμα, των διαρκώς υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να γίνει αισθητός μόνο σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έρθει η ώρα της αναχρηματοδότησης.

"Το πρόβλημα είναι ότι, αν τα επιτόκια παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι π.χ. το 2025, όταν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τείχος αναχρηματοδότησης, τότε νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα πράγματα να σπάνε", δήλωσε ο Kassam.

"Προς το παρόν, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δεν αισθάνονται το τσίμπημα των υψηλότερων επιτοκίων", πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες για μια βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων της Fed έχουν εξασθενήσει τον τελευταίο καιρό εν μέσω επίμονων στοιχείων για τον πληθωρισμό και γερακίστικων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει "επείγουσα ανάγκη" για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, με την οικονομία και την αγορά εργασίας να συνεχίζουν να δείχνουν σημάδια ισχύος και τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το στόχο της Fed του 2%.

Μέχρι και τον περασμένο μήνα, οι αγορές ανέμεναν έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη τον Ιούνιο. Ωστόσο, μια σειρά από τράπεζες έχουν από τότε αναβάλει τα χρονοδιαγράμματά τους, με την Bank of America και την Deutsche Bank να δηλώνουν την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν πλέον μόνο μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Αυτό σηματοδοτεί μια απόκλιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί σε γενικές γραμμές να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αφού παρέμεινε σταθερή στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η Morgan Stanley μείωσε τη Δευτέρα τις προσδοκίες της για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 από 100 μονάδες βάσης σε 75 μονάδες βάσης, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται "στην αλλαγή των προβλέψεων για τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed".

Ο Kassam δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσδοκίες της State Street για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο δεν έχουν αλλάξει.

Πηγη: CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ