Προειδοποίηση IfO: Σημαντικός ο κίνδυνος ύφεσης μέχρι το τέλος του 2024

Προειδοποίηση IfO: Σημαντικός ο κίνδυνος ύφεσης μέχρι το τέλος του 2024

Τι είπαν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IfO για την πορεία των διεθνών αγορών και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Ελαφρώς αισιόδοξοι για το σύνολο της Ευρώπης είναι οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IfO, εντούτοις η ετερογένεια των εκτιμήσεων τους κρύβει μια δυσοίωνη λεπτομέρεια: ο κίνδυνος ύφεσης σε μεμονωμένες χώρες είναι υψηλός και σημαντικός.

Όπως αναλύει το IfO, καθώς οι προσδοκίες για την ανάπτυξη πολλών οικονομιών στην Έρευνα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για το 2024 είναι κάτω του μέσου όρου, τίθεται το ερώτημα πόσο υψηλή είναι η πιθανότητα ύφεσης στις αντίστοιχες χώρες. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν περιλάμβαναν τα επίπεδα εμπιστοσύνης, επομένως πολλοί ειδικοί θα μπορούσαν να αναμένουν σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις χώρες τους στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Επιπλέον, ακόμη και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί για το σύνολο του έτους, μια χώρα θα μπορούσε να βιώσει τεχνική ύφεση κατά τη διάρκεια του έτους (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 0%). Για να αξιολογήσει την πιθανότητα τέτοιων σεναρίων, το IfO ρώτησε τους ειδικούς στην Έρευνα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί ύφεση στη χώρα τους έως το τέλος του 2024.

Κατά μέσο όρο, οι ειδικοί είναι μάλλον αισιόδοξοι ότι οι χώρες τους θα μπορέσουν να αποφύγουν την ύφεση. Οι υψηλότερες προσδοκίες καταγράφονται στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όπου οι ειδικοί αποδίδουν μέση πιθανότητα 34% σε ύφεση. Οι ειδικοί στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη (30%) και στη Βόρεια Αμερική (33%) βλέπουν επίσης μεγάλη πιθανότητα ύφεσης. Οι ειδικοί στη Νότια Ασία (22%), τη Νότια Αφρική (21%) και την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (18%) είναι πιο σίγουροι ότι οι χώρες τους δεν θα βιώσουν ύφεση.

Ωστόσο, η αξιολόγηση των προσδοκιών στις υποπεριφέρειες κρύβει σημαντική ετερογένεια ως προς την πιθανότητα να συμβεί ύφεση σε μεμονωμένες χώρες. Μια πιο προσεκτική ματιά στην Ευρώπη δείχνει ότι η πιθανότητα ύφεσης κυμαίνεται από 8% (για τη Βόρεια Μακεδονία) έως 60% (για Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Οι ειδικοί στην Ουκρανία (41%), τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία (38%) ανησυχούν επίσης πολύ ότι η χώρα τους μπορεί να βιώσει ύφεση.

Οι ειδικοί σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία (27%), η Γαλλία (23%) και η Ισπανία (22%) ανησυχούν ελαφρώς λιγότερο, αλλά εξακολουθούν να αξιολογούν την πιθανότητα ύφεσης ως όχι ασήμαντη.

Σε διεθνές επίπεδο, αυτά τα στοιχεία είναι συγκρίσιμα με άλλες μεγάλες οικονομίες – ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ανέφεραν παρόμοια πιθανότητα (26%). Υψηλές πιθανότητες αναμένονται στον Εκουαδόρ (48%) και στην Αργεντινή (61%) – χώρες που έχουν βιώσει ύφεση στο πρόσφατο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ