Bloomberg για Ευρωζώνη: Έρχεται η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία

Bloomberg για  Ευρωζώνη: Έρχεται η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία

Το μεγάλο βαρίδι της Ευρωζώνης είναι η Γερμανία, η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στη μεταποίηση

Προς την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία οδεύει η Ευρωζώνη, καθώς η οικονομία της θα συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν προέβλεψαν συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,1% για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, έναντι στασιμότητας που είχαν προβλέψει στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Από τις αρχές του 2024 αναμένεται ήπια ανάκαμψη.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», σημειώνει ο Joerg Angele, οικονομολόγος της Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων».

Το μεγάλο βαρίδι της Ευρωζώνης είναι η Γερμανία, η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στη μεταποίηση. Με την παγκόσμια ζήτηση να είναι αδύναμη και μία δημοσιονομική κρίση να μαίνεται στο εσωτερικό της, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσει συρρίκνωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις για πτώση 0,1%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, με τη βοήθεια της απότομης υποχώρησης του πληθωρισμού και της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η αδυναμία της οικονομίας οφείλονταν στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, ενώ αντίθετα η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει ισχυρή. Όμως, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη.

Ενώ οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αποτέλεσαν βαρίδι για την οικονομία, η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού εξέπληξε τις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με αποτέλεσμα οι traders να ποντάρουν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια από την άνοιξη κιόλας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, τις αύξησαν για το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιμένουν την μείωση του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ για 2% μέσα στον χρονικό ορίζοντα που καλύπτει η δημοσκόπηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ