Bloomberg: Οι οικονομολόγοι «ψηφίζουν» ακόμη μία αύξηση στα επιτόκια από την EKT τον Σεπτέμβριο

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι «ψηφίζουν» ακόμη μία αύξηση στα επιτόκια από την EKT τον Σεπτέμβριο

Πότε θα μειωθεί το κόστος δανεισμού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Παρά τα πρόσφατα σημάδια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναμένουν μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, η οποία προβλέπουν ότι θα είναι η τελευταία.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέβει στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το τέλος των πολυετών και πλέον εκστρατειών τους για την αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος Christine Lagarde έχει δηλώσει ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί είτε μια 10η συνεχής αύξησης, είτε μια παύση.

Από την τελευταία συνεδρίαση των αξιωματούχων, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν έντονα οι αξιωματούχοι – έχει πιθανότατα κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg αναθώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό φέτος και του χρόνου. Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 70% για αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. Πέραν του πληθωρισμού, εντείνονται οι προειδοποιήσεις για την αδυναμία της οικονομίας.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Fabio Panetta, προέτρεψε αυτό το μήνα σε σύνεση «στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής μας, αν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε την οικονομική δραστηριότητα χωρίς λόγο».

Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της -η Γερμανία- υπέστη χειμερινή ύφεση και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ενώ οι προοπτικές για το 2024 μετατοπίζονται επίσης στο 0,8% από 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ