O ανιχνευτής Scope Ratings, η φειδωλή Moody's και το ενδιαφέρον της Αθήνας για τη συνεδρίαση της EKT

O ανιχνευτής Scope Ratings, η φειδωλή Moody's και το ενδιαφέρον της Αθήνας για τη συνεδρίαση της EKT

Το πιθανότερο είναι πως, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου το δ.σ θα δώσει την πιστοποίηση στην Scope Ratings

Είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης- που παρότι μη πιστοποιημένος από την ΕΚΤ- ανοίγει δρόμο για τους 3+1 που διαθέτουν το σχετικό χρίσμα της Φρανκφούρτης.

Ηταν περίπου 2 χρόνια πριν που η Scope Ratings έδινε το ΒΒ+ στην ελληνική οικονομία και που πέρυσι τον Δεκέμβριο αναβάθμιζε τις προοπτικές σε θετικές.

Ο Γερμανικός οίκος μπορεί να μην είναι, ακόμη, μεταξύ των επιλέξιμων αλλά τόσο το monitoring του όσο η εγκυρότητα των εκθέσεων/αξιολογήσεων του δεν αμφισβητείται ούτε από τους 3 των ΗΠΑ ούτε από τον 1 του Καναδά.

Η Scope Ratings ήταν ο πρώτος οίκος που είδε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις έδειξε στις αγορές, σε μία συγκυρία που τα κάθε λογής επενδυτικά σπίτια έβλεπαν ύφεση στις ΗΠΑ, χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα κ.ο.κ.

Οι αναλυτές της είδαν σωστά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (7μηνου πλέον) δικαιώνονται: η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς το 2023 και με ικανοποιητικό το 2024.

Σαν ανιχνευτής ο οίκος ακολουθείται όχι μόνο από τους πιστοποιημένους οίκους αλλά και από αντιθετικούς διαχειριστές κεφαλαίων που συνηθίζεται να επενδύουν από τους πρώτους, από χαμηλά σε αγορές λ.χ. όπως η ελληνική, σε μετοχές και ομόλογα.

Η Scope μπορεί να μην έχει την "βούλα" της ΕΚΤ, όπως δεν διαθέτει ούτε την επενδυτική βαρύτητα των Moody's, Standard & Poor's αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπολογίζεται ως μη αξιόμαχος παίκτης, τουναντίον.

Γνωστό πως, Moody's και Standard & Poor's ελέγχουν το 80% της αγοράς διαχειριστών-επενδυτών (και το 95% με τον τρίτο Αμερικανικό της παρέας, την Fitch) βαρύτητα που "μετρά" στις αγορές, που σταθμίζεται στις αποφάσεις/τακτικές των fund managers.

Οι 2+1 Αμερικανικοί οίκοι διαθέτουν το...εκτόπισμα, όμως ο Γερμανικός επιβεβαιώνεται ως προς τον χρονισμό των εκτιμήσεων/προβλέψεων του.

Το πιθανότερο είναι πως, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου το δ.σ θα δώσει την πιστοποίηση στην Scope Ratings- καθιστώντας την πρώτη ευρωπαϊκή με δικαίωμα "τιμολόγησης" χρέους.

Για την Αθήνα αυτή η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται υψηλής προτεραιότητας, καθώς θα έχει προηγηθεί η βαθμολόγηση της DBRS και θα έπεται της Moody's- που παραμένει ο αυστηρότερος κριτής της ελληνικής οικονομίας.

Εχει σημασία η απόφαση τόσο της ΕΚΤ όσο του οίκου αξιολόγησης καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είχε ως συνέπεια νέο γύρο πωλήσεων/πιέσεων στα κρατικά ομόλογα. Στο 2,72% το 30ετές γερμανικό, υψηλότερη τιμή από τις αρχές του 2014, με την Μισέλ Μπόουμαν να βάζει "φωτιά" την Δευτέρα υποστηρίζοντας πως η Fed πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της τραπεζίτριας-μέλους του δ.σ της Fed η ΕΚΤ πολύ δύσκολα-έως απίθανο- να μην υποχρεωθεί να ακολουθήσει με επιπλέον αύξηση του κόστους.

Για αυτό η Αθήνα προσβλέπει σε εξελίξεις τέτοιες που από αρχές Σεπτεμβρίου θα καθιστούν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τα κόστη δανεισμού/χρηματοδότησης για κράτος και επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ