Η HSBC προεδοποιεί για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος και στην Ευρώπη το 2024

Η HSBC προεδοποιεί για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος και στην Ευρώπη το 2024

Η επερχόμενη ύφεση αναμένεται να μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές του 1990, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσει «ένα έτος συρρίκνωσης και μια ευρωπαϊκή ύφεση το 2024», προειδοποιεί η HSBC Asset Management.

Στις ενδιάμεσες ετήσιες προοπτικές του, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού επισημαίνει το κίνδυνο ύφεσης για πολλές οικονομίες, την ώρα που οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν συγχρονίζονται με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα με το CNBC, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής Joseph Little δήλωσε ότι, ενώ ορισμένοι τομείς της οικονομίας έχουν παραμείνει ανθεκτικοί μέχρι στιγμής, η ισορροπία των κινδύνων κλίνει πλέον προς το ενδεχόμενο ύφεσης.

«Διανύουμε ήδη μια ήπια ύφεση εταιρικών κερδών και οι χρεοκοπίες εταιρειών έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται», σημείωσε ο Little σε σχετική έκθεση. «Το θετικό είναι ότι αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια» επεσήμανε ακόμα. Παρά τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών και τον εμφανώς επίμονο πληθωρισμό, οι αναλυτές της HSBC Asset Management αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια προς το τέλος της χρονιάς, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

Ο Little της HSBC, πάντως, αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από το στόχο -όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες οικονομίες- και δήλωσε ότι είναι επομένως σημαντικό η ύφεση «να μην έρθει πολύ νωρίς» και να προκαλέσει αποπληθωρισμό.

«Η επερχόμενη ύφεση αναμένεται να μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές του 1990, με το βασικό μας σενάριο να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%», πρόσθεσε ο Little.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε “δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές” για δύο λόγους.

«Πρώτον, έχουμε την ταχεία σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που προκάλεσε κάμψη στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο», δήλωσε ο Little.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ