ΑΧΙΑ: Πώς «διαβάζει» τις εκλογές - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν - Τι λέει η αγορά

ΑΧΙΑ: Πώς «διαβάζει» τις εκλογές - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν - Τι λέει η αγορά

Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα.

Θετική αναμένεται να είναι η αντίδραση της αγορά στη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η AXIA Research.

Στο επενδυτικό της σημείωμα υπογραμμίζει ότι κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου συγκεντρώνοντας το 40,79% των ψήφων. Και τονίζει ότι κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό που πέτυχε το 2019 (39,85%) κατά περίπου 1%.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε ξεκάθαρη ήττα, καταλαμβάνοντας ποσοστό 20,07% των ψήφων έναντι του 31,53% που είχε πετύχει το 2019.

«Η πρωτοφανής (για την ελληνική πολιτική) μεγάλη διαφορά 20,7% μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προκάλεσε τεράστια έκπληξη, καθώς οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έθεταν τη διαφορά μεταξύ 6% και 7%. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να πάει σε δεύτερες εκλογές αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με διαφορετικό εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους εδρών (θα γίνουν στις 25 Ιουνίου ή το αργότερο 2 Ιουλίου)» τονίζει χαρακτηριστικά η AXIA Research.

Σύμφωνα με την AXIA Research η ανάγνωση των εκλογών είναι η εξής:

  • Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως), αλλά σημαντικός
  • Η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης

Ελλείψει παγκόσμιας κρίσης (όπως αυτές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία 4 χρόνια) και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έπονται (κεφάλαια RRF, αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας, εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ενέργειας), η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα. Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Οι μετοχές

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά μετοχών θα αντιδράσει θετικά στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου με δεδομένες τις προσδοκίες που δημιουργούν τα αποτελέσματα για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση αλλά και την οικονομία» τονίζει.

Και προσθέτει: «Σε συγκεκριμένες μετοχές θεωρούμε ότι i) η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy και η Εθνική θα επωφεληθούν από την πολιτική σαφήνεια, ii) οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών και η Ύδρευση Αθηνών από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα/ρυθμιστικές διαδικασίες και iii) οι συστημικές τράπεζες, και οι μεγάλες εταιρείες (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Jumbo και Motor Oil) θα αντιδράσουν στην προοπτική επενδυτικής καθώς και ο Όμιλος ΧΑ θα ευνοηθεί από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ