Θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή μετά την απόφανση του ΣτΕ

Θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή μετά την απόφανση του ΣτΕ
«Πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.


Το βράδυ της Τετάρτης και με ψήφους 14-11, οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,5 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει.

Κυβέρνηση: Βολές στο ΣτΕ και νέα νομοθετική πρωτοβουλία

Σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτόξευσε βολές στο ΣτΕ και προανήγγειλε «νέα νομοθετική πρωτοβουλία» , για την προσωρινή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το ΣτΕ έλαβε μια απόφαση «που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου». Όπως είπε, «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο εκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το "μαύρο" στην ΕΡΤ, και το PSI».

Παππάς:Η κυβέρνηση «δεν θα υποχωρήσει»

Η κυβέρνηση «δεν θα υποχωρήσει» και θα φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε πως «και οι κρίνοντες κρίνονται».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική, αλλά πρόσθεσε ότι οι δικαστές «κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων που δέχτηκαν». «Οι δικαστές αποφασίζουν μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών που έχουν διαμορφωθεί και των επικοινωνιακών πιέσεων που υφίστανται», σημείωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ και ευχήθηκε η διαδικασία να ολοκληρωθεί γρήγορα και το Δημόσιο να εισπράξει το αντίστοιχο τίμημα.

«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό» τόνισε (σ.σ. της μη αδειοδότησης των καναλιών), ενώ υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ. «Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει», είπε.
Επισήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνηση «δεν έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί περί του αριθμού» των αδειών «μέχρι να δούμε αναλυτικά το σκεπτικό». Όπως είπε, «περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση και δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών».

Ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε των χειρισμών του λέγοντας ότι η κυβέρνηση διενήργησε έναν «κρυστάλλινο, διαφανή διαγωνισμό» με «πολύ αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «κάνουν τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει». «Το μήνυμα είναι το ακόλουθο, εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339.

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Ν.Δ. είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξια των 27 ετών. Αποδείχθηκε ότι το Δημόσιο μπορούσε να πάρει λεφτά για τις άδειες και δεν πήρανε λεφτά για τις άδειες», παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως είναι επίφαση για τη Ν.Δ. το θέμα της συνταγματικότητας. «Η Ν.Δ. στέλνει μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας», υποστήριξε.
Τόνισε τέλος ότι οι εκκλήσεις περί παραίτησής του «δεν έχουν θέση» καθώς, όπως είπε, βρίσκεται σε υπουργική θέση γιατί ο λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός τον επέλεξε για το συγκεκριμένο υπουργείο.

Ν.Δ.: Επιβεβλημένη η αποχώρηση Τσίπρα

«H αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» ανέφερε η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ. Προανήγγειλε επίσης ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». Όπως ανέφερε η Πειραιώς, «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε».

Αργότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με αφορμή τη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία». «Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», ανέφερε η Ν.Δ.

Απομάκρυνση Ν. Παππά ζητεί η αντιπολίτευση

Την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εκτοξεύοντας «βέλη» κατά της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση, ζητώντας την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Παππά να παραιτηθεί, ζητώντας να υπάρξει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το Ποτάμι κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «με την άδεια του κ. Τσίπρα, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση». Κάλεσε επίσης τον υπουργό Επικρατείας να παραιτηθεί.
Η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα». «ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ΄ αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή», συμπλήρωσε η Ένωση Κεντρώων.

Για πολιτική και ηθική ήττα της κυβέρνησης έκανε λόγο από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει τη δική της διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος. Ηττήθηκε στρατηγικά και πολιτικά. Ηττήθηκε ηθικά. Ηττήθηκε κυρίως στη συνείδηση των πολιτών» ανέφερε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Στην ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη στάθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, περιγράφοντάς την ως «μνημείο λαϊκισμού και αντιδημοκρατικότητας». «Η θέση - αντίδραση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, είναι ένα ευθύ χτύπημα στο σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών του πολιτεύματος», τόνισε το ΚΙΔΗΣΟ.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ