Σήμερα η πέμπτη συνεδρίαση του ΣτΕ- Εν αναμονή της απόφασης για τις άδειες

Σήμερα η πέμπτη συνεδρίαση του ΣτΕ- Εν αναμονή της απόφασης για τις άδειες
Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες, και αναμένεται να λάβει απόψε την απόφασή επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα καταλήξει δια ψηφοφορίας στα δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών που χορηγεί ο νόμος Παππά και οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Άλλωστε, η ένταση με την οποία συνοδεύτηκε η υπόθεση, δεν χωρεί άλλες καθυστερήσεις, εκτιμούν δικαστικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, εκτός κάποιου απροόπτου, οι δικαστές θα καταλήξουν σήμερα στην συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Όσον αφορά στην προηγούμενη διάσκεψη της Δευτέρας, εκείνη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 χωρίς να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για κανένα από τα κρίσιμα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον κ. Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επέμεινε στην συνταγματικότητα του νόμου Παππά αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που τον συνόδευσαν, άρχισαν οι τοποθετήσεις των μελών του ΣτΕ αλλά και των αντιπροέδρων.

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο, ήταν αυτό των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ αλλά και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αυτών στον υπουργό Επικρατείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σημερινή διάσκεψη οι δικαστές θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους, με κυριότερο άξονα τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγήθηκαν βάσει του νόμου Παππά.

Ο περιορισμένος αριθμός των αδειών απασχολεί έντονα τους συμβούλους της Επικρατείας, με κάποιους δικαστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη.

Παππάς: Τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση», δήλωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», συνέχισε.

Ερωτώμενος αν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ