ΗΠΑ: Πόσο μαμούθ 3,1 δισ. δολαρίων από την Walmart για τον ρόλο της στην κρίση των οπιούχων

ΗΠΑ: Πόσο μαμούθ 3,1 δισ. δολαρίων από την Walmart για τον ρόλο της στην κρίση των οπιούχων

Εκτός του ποσού που συμφώνησε να καταβάλει, η εταιρεία δεσμεύθηκε να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα την συνταγογράφηση για την αποφυγή απάτης και ύποπτων συνταγών

Το υπέρογκο ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλει στις ΗΠΑ η αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart, στο πλαίσιο διακανονισμού των αγωγών που έχουν κατατεθεί από αμερικανικές πολιτείες και φορείς για τον ρόλο της στην κρίση των οπιούχων στην χώρα.

Όπως και οι αλυσίδες φαρμακείων CVS και Walgreens, που δέχθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου να καταβάλουν η κάθε μία το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών, η Walmart κατηγορείται για την μαζική διάθεση οπιούχων αναλγητικών χωρίς να ειδοποιήσει τις αρχές για τον αυξημένο αριθμό των συνταγών.

«Φαρμακεία όπως η Walmart έπαιξαν αναντίρρητα ρόλο στην συνέχιση της καταστροφής που προκάλεσαν τα οπιούχα», σχολίασε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η υπερσυνταγογράφηση των οπιούχων, που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, οδήγησε σε μία κρίση που προκάλεσε τον θάνατο 500.000 ανθρώπων σε 20 χρόνια.

Αν και η τάση ανατράπηκε από το 2016, τα φάρμακα αυτά δημιούργησαν εξάρτηση και ώθησαν ορισμένους ασθενείς να στραφούν προς την ηρωίνη και το fentanyl.

Η Walmart αντικρούει τις κατηγορίες για τον ρόλο της στην κρίση και τονίζει ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αποδοχή ευθύνης. Ωστόσο, ο όμιλος θεωρεί ότι ο διακανονισμός είναι «προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Εκτός του ποσού που συμφώνησε να καταβάλει, η εταιρεία δεσμεύθηκε να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα την συνταγογράφηση για την αποφυγή απάτης και ύποπτων συνταγών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ