ΕΕ: Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

 ΕΕ: Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Τα χρήματα θα βοηθήσουν την ΕΕ να συνεχίσει να αγοράζει από κοινού εξοπλισμό και προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό

 

Νέα χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ θα παράσχει η ΕΕ στην Ουκρανία για την προμήθεια όπλων, ανεβάζοντας τη στρατιωτική υποστήριξή σε συνολικό ποσό 2,5 δισ. ευρώ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το Reuters.

«Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την πέμπτη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Τα χρήματα θα βοηθήσουν την ΕΕ να συνεχίσει να αγοράζει από κοινού εξοπλισμό και προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων όπλων που προκαλούν τον θάνατο, τα οποία επισημαίνεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.

Οι κανόνες της ΕΕ συνήθως δεν επιτρέπουν τη χρήση κονδυλίων του επταετούς προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη (EPF), με όριο 5 δισ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Η ΕΕ ενέκρινε την πρώτη δόση αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας. Δεδομένου ότι μετά από μόλις πέντε μήνες έχει ήδη δοθεί στην Ουκρανία το ήμισυ της επταετούς αυτής δυνατότητας, δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε η ΕΕ να διατηρήσει τη χρηματοδότησή της για την αγορά και παράδοση όπλων και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού εάν συνεχιστεί η εισβολή της Ρωσίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος, καθώς ο πόλεμος φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Προσπάθησε να δείξει στην Ουκρανία ότι η ΕΕ δεν υποχωρεί.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες, κουράζονται. Ε λοιπόν, όχι», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στον ίδιο δρόμο, τονίζοντας ότι ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια οδεύουν για καλοκαιρινές διακοπές, «τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδιάζουν διακοπές από την επίθεσή τους στην Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ