Επικεφαλής NASA: Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει μαζί με τη Ρωσία βάση στο φεγγάρι

Επικεφαλής NASA: Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει μαζί με τη Ρωσία βάση στο φεγγάρι

Μιλώντας στην Bild, ο επικεφαλής της Nasa, Bill Nelson προειδοποιεί πως "υπάρχει ένας νέος αγώνας δρόμου στο διάστημα - αυτή τη φορά με την Κίνα".

Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν ξανά αστροναύτες στο φεγγάρι, αλλά δεν είναι οι μόνες.

Μιλώντας στην Bild, ο επικεφαλής της Nasa, Bill Nelson προειδοποιεί πως "υπάρχει ένας νέος αγώνας δρόμου στο διάστημα - αυτή τη φορά με την Κίνα".

Οι πρώτοι αστροναύτες της Nasa πρόκειται να ταξιδέψουν στο φεγγάρι το 2025 - ανάμεσά τους και μια γυναίκα για πρώτη φορά.

Αλλά τα σχέδια του Πεκίνου πάνε ήδη παραπέρα: η Κίνα σχεδιάζει τη δική της βάση στο φεγγάρι - μαζί με τη Ρωσία.

Θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2035. Αν αυτό πετύχει, οι "ταϊκοναύτες" -όπως ονομάζονται οι αστροναύτες από την Κίνα- θα μπορούσαν να διεξάγουν πειράματα στο φεγγάρι από το 2036.

Ο επικεφαλής της Nasa Νέλσον δεν αισθάνεται άνετα με αυτό. "Πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το αν η Κίνα προσγειωθεί στο φεγγάρι και πει, είναι δικό μας τώρα, και μείνετε έξω".

Ειδικά ο νότιος πόλος της σελήνης αμφισβητείται έντονα: υπάρχουν υποψίες ότι εκεί υπάρχουν κοιτάσματα νερού που θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων πυραύλων.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος ελέγχει τη νότια πλευρά του φεγγαριού έχει μια σημαντική βάση στο διάστημα. Και πιθανώς δύναμη.

Για τον Μπιλ Νέλσον, σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές: "Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι ένα στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα". Ο ίδιος ήταν αστροναύτης στο διάστημα πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Ως πολιτικός που συνήθως βασίζεται σε ήπιους τόνους, ο Νέλσον είναι πολύ ευθύς. Επικρίνει την κλοπή τεχνολογίας που επέτρεψε στην Κίνα να συμμετάσχει στον αγώνα του διαστήματος: "Η Κίνα είναι καλή. Αλλά η Κίνα είναι επίσης καλή επειδή κλέβει τις ιδέες και τις τεχνολογίες από άλλους".

Ποιους στρατιωτικούς σκοπούς μπορεί να επιδιώξει η Κίνα στο διάστημα;
Ο Νέλσον θέτει το ερώτημα της BILD: "Λοιπόν, τι νομίζετε ότι συμβαίνει στον κινεζικό διαστημικό σταθμό; Εκεί μαθαίνουν πώς να καταστρέφουν τους δορυφόρους άλλων ανθρώπων".

Στην πραγματικότητα, η Κίνα ερευνά εδώ και χρόνια τεχνολογίες για να "πιάνει" δορυφόρους με ρομποτικούς βραχίονες ή δίχτυα και να τους κάνει να συντριβούν: Φαινομενικά για να απαλλαγεί από τα δικά της διαστημικά σκουπίδια, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε δορυφόρους ξένων κρατών.

Τι σχεδιάζει η Nasa στο φεγγάρι

Με το πρόγραμμα Artemis, η Nasa σχεδιάζει να επιστρέψει στο φεγγάρι σε στενή συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία Esa.

-Αυτό το καλοκαίρι, η πρώτη διαστημική κάψουλα Orion θα πετάξει προς το φεγγάρι, θέτοντας το σε τροχιά. Το Orion, το μισό του οποίου κατασκευάστηκε στη Γερμανία, θα είναι μη επανδρωμένο.

-Οι αστροναύτες της Nasa θα βρίσκονται στο σκάφος για τη 2η τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2023.

-Η τρίτη πτήση το 2025 θα φέρει δύο ανθρώπους στο φεγγάρι: μια γυναίκα και έναν έγχρωμο αστροναύτη.

Τα άλλα σχέδια: κατασκευή ενός σταθμού πύλης σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, ενός χωριού, μιας εξέδρας εκτόξευσης στον Άρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ