Φινλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη οι ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας.

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Η έγκριση από το κοινοβούλιο του Ελσίνκι δόθηκε λίγες ώρες μετά την υπογραφή του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας από την υπουργό Εξωτερικών, γεγονός που αποδεικνύει τη συντονισμένη δράση των δύο σκανδιναβικών χωρών, έναντι της απειλής που συνεπάγονται οι επιθετικές κινήσεις της Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη οι δύο Σκανδιναβοί ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ήρθε λίγο μετά την υπογραφή της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και την έγκριση του φινλανδικού Κοινοβουλίου για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ