Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία έκλεισε τη ροή στην Ευρώπη και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία έκλεισε τη ροή στην Ευρώπη και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία

Η απόφαση της Ουκρανίας πλήττει τους σύμμαχους της στην Ευρώπη.

Η Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις όποιες επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο αφού διακόπηκε σήμερα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαμετακομιστικού σημείου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα διακόψει την ροή αερίου μέσω του διαμετακομιστικού σημείου της Σοχρανίφκα. Η χώρα ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς αερίου και ότι θα μετέφερε τις ροές αυτές σε άλλο σημείο.

«Σήμερα το πρωί η (ρωσική κρατική εταιρία αερίου) Gazprom στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τη μεταφορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημείο εισόδου Σοχρανίφκα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σεργκίι Μακόγκον, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρίας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

Δήλωσε επίσης ότι αποκλείστηκαν, χωρίς εξουσιοδότηση, γερανοί σε εγκατατάσεις του αγωγού σε ουκρανικό έδαφος που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις. Αυτό, είπε ο ίδιος, έχει καταστήσει αδύνατη την τροφοδοσία των καταναλωτών στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλα τμήματα των οποίων είναι στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

«Οι ρωσικές αρχές φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των ενεργειών», έγραψε στην ανάρτησή του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ