Η Ρωσία αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Η Ρωσία αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

«Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) ενώ παράλληλα οι χώρες-μέλη του πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του αποκλεισμού της από αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (27.4.2022) η υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού» στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, έγραψε στο Twitter η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας «έχει άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, με την απόφασή της να εγκρίνεται από το εκτελεστικό συμβούλιο του WTO.

Ακόμη, πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών-μελών κατά τη γενική συνέλευση προκειμένου να καταστεί ενεργή, όμως ο WTO διευκρίνισε στο Twitter πως η απόσυρση που αποφάσισε η Μόσχα δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία αποκλεισμού να συνεχίσει την πορεία της. «Τα μέλη πρέπει να εκφραστούν μέσω μιας δημοκρατικής ψήφου», διαβεβαίωσε.

«Το στάτους μας είναι σαφές: η προώθηση του τουρισμού για την ειρήνη και τον οικουμενικό σεβασμό των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επέμεινε ο γενικός γραμματέας του WTO, ο Γεωργιανός Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επίσης στο Twitter.

«Μόνο τα μέλη που συμμορφώνεται με αυτό μπορούν να είναι μέλη του WTO», είπε ακόμη.

Ο WTO, που αποτελείται από 159 κράτη μέλη, είχε καταδικάσει «απερίφραστα» στις αρχές Μαρτίου την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας μια “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας” της χώρας αυτής.

«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση! Ούτε τώρα, ούτε ποτέ», είχε πει τότε σε μια ανακοίνωση ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, καλώντας τα κράτη-μέλη του οργανισμού να στείλουν ένα «σαφές και ξεκάθαρο» μήνυμα.

Σύμφωνα με τον WTO, που εδρεύει στη Μαδρίτη από το 1976, είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συγκαλείται για να «εξετάσει την αναστολή» της συμμετοχής ενός από τα μέλη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ