Γαλλικές εκλογές: «Τρέχει» να μαζέψει ψήφους από την Αριστερά ο Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: «Τρέχει» να μαζέψει ψήφους από την Αριστερά ο Μακρόν

«Αγάπη μου, ξέχασα την Αριστερά» είναι ο σημερινός τίτλος της Liberation - Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο Μακρόν θα είναι μεν ο νικητής του δεύτερου γύρου, όμως η διαφορά του από την ανθυποψήφια του θα είναι στις 6 μονάδες, 53%- 47%

 

Την καυτή ανάσα της Μαρίν Λεπέν νιώθει ο Εμανουέλ Μακρόν εν όψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, την Κυριακή 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique, ο Μακρόν θα είναι μεν ο νικητής του δεύτερου γύρου, όμως η διαφορά του από την ανθυποψήφια του θα είναι στις 6 μονάδες, 53%- 47%, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη απήχηση της ακροδεξιάς υποψήφιας.

Στις εκλογές του 2017 ο Μακρόν είχε συγκεντρώσει στον β' γύρο 66,10% και η Λεπέν 33,90%.

Αφουγκραζόμενος την κοινωνική δυσαρέσκεια, ο Μακρόν -έστω και καθυστερημένα, καθώς άργησε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία- εντείνει τις εμφανίσεις του σε όλη την Γαλλία και κάνει στροφή προς τα αριστερά, ποντάροντας στις ψήφους που πήρε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, χθες, στο Στρασβούργο πήρε πίσω την εξαγγελία του για σύνταξη στα 65 έτη, ενώ υποσχέθηκε και αύξηση της κατώτατης σύνταξης από τα 900 ευρώ στα 1.100 ευρώ.

Σε συνομιλία με υποστηρικτές του ξεδίπλωσε το σχέδιο της οικονομικής πολιτικής του, λέγοντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές πολιτικές εάν δεν υπάρξει πολιτική για την παραγωγικότητα και πως δεν μπορούμε να μοιράζουμε πλούτο που δεν παράγουμε.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της Μαρίν Λεπέν, είπε ότι παρουσιάζει ένα εθνικιστικό σχέδιο που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό.

Ενδεικτικό της αριστερής στροφής είναι το σημερινό εξώφυλλο της Liberation, το οποίο απεικονίζει τον Μακρόν να τρέχει και έχει τίτλο «Αγάπη μου, ξέχασα την Αριστερά», σχολιάζοντας την εξάρτησή του από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του Μελανσόν.

Οι ψήφοι της Αριστεράς

Σύμφωνα με χθεσινή κυλιόμενη δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου Ifop, το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν εμφανίζεται έτοιμο να υπερψηφίσει την Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Το 33% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 76% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Ζεμούρ -ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Λεπέν - θα την υπερψηφίσει, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απόσχει.

Από τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές, η οποία τάχθηκε κατά της Λεπέν, το 35% εμφανίζεται έτοιμο να την υπερψηφίσει στο δεύτερο γύρο, ένα άλλο 35% ψηφίζει Μακρόν, ενώ το 30% επιλέγει την αποχή.

Ως προς τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, η μεγάλη πλειονότητα αυτών που τοποθετούνται στη Δεξιά θα ψηφίσουν την Λεπέν στο δεύτερο γύρο, η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ στους Οικολόγους οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τάσσονται υπέρ του Μακρόν, αν και το 38% δηλώνει πως θα απόσχει.

Τέλος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και δημοσκόπους, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αυτοί που θα επέλεγαν την Λεπέν αν αποφάσιζαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα επέλεγαν τον Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ