ΟΗΕ: Αύριο η ψηφοφορία στη ΓΣ για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΣΑΔ

ΟΗΕ: Αύριο η ψηφοφορία στη ΓΣ για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΣΑΔ

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί "την Πέμπτη στις 10:00 τοπική ώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του σώματος Παουλίνα Κούμπιακ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ψηφοφορία για ένα αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία αυτού του σημαντικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί "την Πέμπτη στις 10:00 τοπική ώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του σώματος Παουλίνα Κούμπιακ.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία καλούνται τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

"Η Ρωσία δεν πρέπει να κατέχει μια θέση εξουσίας σε αυτό το όργανο, και δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του Συμβουλίου ως όργανο προπαγάνδας για να λέει ότι έχει μια νόμιμη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", είχε δηλώσει χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

"Πράγματι, βλέπουμε κάθε μέρα (...) αναφορές που σκίζουν την καρδιά για το πόσο λίγο ενδιαφέρον αποδίδουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια φαρσοκωμωδία. Βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και του ΟΗΕ στο σύνολό του", είχε προσθέσει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε πως είναι καιρός η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει τη συμμετοχή τους" [των Ρώσων], είχε πει η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία που υποστήριξε το αμερικανικό αίτημα, είναι πεπεισμένες πως θα έχουν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Συνέλευση. Άλλες χώρες-μέλη, ευρωπαϊκές αλλά και αφρικανικές, είναι λιγότερο σίγουρες, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γραμματεία του ΟΗΕ εξέφρασε από την πλευρά της επιφυλάξεις για μια ενδεχόμενη αναστολή της Ρωσίας, φοβούμενη ότι θα άνοιγε την πόρτα σε αιτήματα για αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας από οποιοδήποτε όργανο του ΟΗΕ από οποιαδήποτε χώρα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κύριο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιουργήθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 κράτη μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποστολή να εξετάζει τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ